fbpx
29 kwietnia 2024
Jak sezonować wołowinę? Przewodnik od eksperta

Witajcie miłośnicy kulinariów! Zastanawialiście się kiedyś, co sprawia, że wołowina sezonowana jest tak smaczna i aromatyczna, nawet po wielu dniach? Dziś zagłębimy się w tajniki sezonowania wołowiny - procesu, który sprawia, że mięso staje się nie tylko zjadliwe, ale i wyjątkowo smakowite. Co się dzieje podczas sezonowania? Sezonowanie, czyli dojrzewanie wołowiny, to proces, w którym […]

Czytaj więcej
3 lutego 2024
Najlepsze sposoby na miękkie i soczyste mięso

Sekret perfekcyjnie przyrządzonego mięsa kryje się nie tylko w jakości składników, ale również w technikach przygotowania. Przed jakąkolwiek obróbką termiczną mięso należy odpowiednio przygotować, aby później nie było suche i twarde. W tym poradniku omówimy najlepsze metody na zmiękczenie mięsa, które sprawią, że Twoje dania będą rozpływać się w ustach. Dowiesz się, jak przygotować mięso, […]

Czytaj więcej
21 stycznia 2024
Jak zrobić kiełbasę – szczegółowy poradnik 

Czy zastanawiałeś\aś się kiedyś, jak zrobić kiełbasę w domowym zaciszu? Ten artykuł jest idealnym przewodnikiem, który pomoże Ci odkryć sekrety przygotowania idealnej domowej kiełbasy. Przeniesiemy Cię przez cały proces – od wyboru i przygotowania odpowiedniego mięsa, przez mielenie, wybór oraz mieszanie przypraw, nadziewanie mięsa w osłonki, aż po wędzenie i obróbkę termiczną. Każdy krok zostanie […]

Czytaj więcej
16 sierpnia 2023
Podstawowe metody grillowania (pośrednie, bezpośrednie i 50/50)

Opanowanie sztuki grillowania to wyzwanie, które wymaga zrozumienia pewnych fundamentalnych zasad. Techniki, które zastosujesz podczas grillowania, mają duży wpływ na końcowy smak, strukturę i soczystość mięsiwa.  Przyjrzyjmy się trzem głównym metodom grillowania: pośredniej, bezpośredniej oraz połączeniu obu - metodzie 50/50. Pozwoli Ci to zdecydować, która z nich będzie dla Ciebie najlepsza, a Twoje potrawy będą […]

Czytaj więcej
16 sierpnia 2023
Peklosól czy zwykła sól? Czym się różnią i co wybrać robiąc domowe wędliny?

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób interesuje się przygotowaniem własnych wędlin w domu. Jednym z ważniejszych składników, który wpływa na smak i jakość produktu, jest sól. Jednak nie każdy wie, że w przepisach można spotkać dwa rodzaje konserwantów (naturalny i sztuczny), które utrwalają wędliny peklosól i sól spożywczą. Czym się różnią i co wybrać, aby […]

Czytaj więcej
16 sierpnia 2023
Jak robić domowe wędliny bez konserwantów?

Do większości wyrobów wędliniarskich w celu konserwacji dodawana jest peklosól. Czyli mieszanka soli oraz azotynu sodu (e250), który z jednej strony jest w szkodliwy w dużych ilościach, a z drugiej strony zabezpiecza nasze wyroby przed groźnymi bakteriami np. clostridium botulinum, która powoduje zatrucie toksyną botulinową, czyli tzw. jadem kiełbasianym. O azotynach i azotanach opowiem w […]

Czytaj więcej
16 sierpnia 2023
Jak zacząć robić wędliny domowe?

Wyrób wędlin może kojarzyć się z profesjonalnym sprzętem oraz specjalnie przeznaczonym do tego miejscem np. zakład produkcyjny albo rzeźnia. Jeżeli tak myślisz to muszę Cię wyprowadzić z błędu. Wędliny domowe możemy robić w naszych kuchniach, a co więcej większość wędlin zrobimy z podstawowym sprzętem, a sporo z nich nawet i bez niego. Wystarczy podstawowe wyposażenie […]

Czytaj więcej
16 sierpnia 2023
Dlaczego warto robić własne wędliny domowe?

W obecnych czasach, wędliny różnego rodzaju są na wyciągniecie ręki. Wystarczy pójść do pierwszego lepszego sklepu czy marketu, a będziemy mieli do wyboru dziesiątki różnych wędlin. Jednak coraz trudniej o dobre wyroby, dlatego alternatywą jest robienie własny wędlin domowych, a ja powiem wam dlaczego warto. Zdrowie przede wszystkim Wędliny domowe, które sami zrobimy będą zdrowsze […]

Czytaj więcej
16 sierpnia 2023
Klasyfikacja mięsa wieprzowego

Robienie własnych wyrobów, a także gotowanie różnych potraw zaczyna się od wyboru odpowiedniego surowca, czyli w naszym przypadku mięsa. Zanim zaczniemy robić wędliny, a w szczególności różnego rodzaju kiełbasy powinniśmy zapoznać się z klasyfikacją mięsa. Po co w ogóle ta klasyfikacja mięsa? Klasyfikowanie mięsa do wykonania wyrobu jest bardzo istotną częścią jak nie najistotniejszą, ponieważ […]

Czytaj więcej
16 sierpnia 2023
Mięso wołowe

Wołowina w Polsce nie jest spożywana tak często  jak mięso drobiowe czy też wieprzowina jednak mięso wołowe jest bardzo wartościowym mięsem kulinarnym więc nie mógłbym o nim nie wspomnieć. Wartość odżywcze W wołowinie kulinarnej białko stanowi około 18-23%, udział tłuszczu śródmięśniowego wynosi poniżej 5%, składniki mineralne to około 1%, natomiast węglowodany i produkty ich rozkładu […]

Czytaj więcej
Bartek
Jeżeli masz problem z przepisem lub pytania dotyczące obróbki mięsa to na pewno Ci pomogę!
Czat z pomocą dostępny jest tylko dla członków Akademii Mięsa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram