Marek Markuszewski
Współzałożyciel Mistrzowskiego Składu Grilla i BBQ, właściciel marki Akademia Mistrza Marka. Członek Polskiego Stowarzyszenia Grill i BBQ, oraz mistrzowskiego zespołu Polish BBQ King-Smoker, który w 2022 roku, w Stanach Zjednoczonych, zdobył brązowy medal Mistrzostw Świata organizowanych przez Jack 'a Daniels 'a. Sędzia KCBS. Współautor Wielkiej Księgi Wołowiny, oraz Standardów Mięsa Wołowego. Z wykształcenia technolog żywności. Piastuje stanowisko kierownika rozbioru w zakładzie mięsnym, gdzie jest również odpowiedzialny za proces dojrzewania. Jest propagatorem zdrowego grillowania, metody grillowania low&slow, polskiego mięsa wołowego i wieprzowego.
Daniel Dzwonkowski
Współzałożyciel Mistrzowskiego Składu Grilla i BBQ, właściciel marki Kurpiowska fameljå. Członek Polskiego Stowarzyszenia Grilla i BBQ, oraz mistrzowskiego zespołu Polish BBQ King-Smoker, który w 2022 roku, w Stanach Zjednoczonych, zdobył brązowy medal Mistrzostw Świata organizowanych przez Jack 'a Daniels 'a. Laureat konkursu grill&bbq "Uczta u Neptuna" (3 miejsce). W 2022 roku uzyskał tytuł Kucharza Grill i Barbecue. Z wykształcenia Specjalista ds. BHP. Ambasador Zakładów Mięsnych "Pekpol Ostrołęka S.A.". Propagator zdrowego grillowania, polskiego mięsa wołowego i wieprzowego, oraz metody grillowania low&slow.
Bartek Orłowski
Założyciel Akademii Mięsa oraz platformy "Co z mięsa". Jestem pasjonatem gotowania i food science, w szczególności fascynuje mnie wszystko, co związane z mięsem. Od kilku lat zgłębiam tajniki perfekcyjnej obróbki mięsa, domowego wędliniarstwa i procesów zachodzących w tym czasie.
Buduję i edukuję społeczność mięsożerców w Polsce poprzez kanały w social mediach oraz Akademię Mięsa.
Na różnych kanałach obserwuje mnie już:
Szarpana wieprzowina |
Skrzydełka BBQ |
Kark wołowy (low & slow) |
Karkówka BBQ (w całośći) |
Burnt Ends z boczku |
Char Siu (chińska wieprzowina bbq) |
Pieczeń z antrykotu |
Steki z karkówki BBQ |
Boczek z prażoną skórką |
Jagnięce żeberka BBQ |
Piwna golonka z grilla |
Podudzia z indyka BBQ |
Czoskowo ziołowe podudzia z kurczaka |
Pieprzowo majonezowe udka z kurczaka |
Podudzia z kurczaka w glazurze z coca coli |
Pastrami |
Indyk w soku jabłkowym |
Kurczak na puszce piwa |
Kurczak Jamaican Jerk |
Wędzona pierś z indyka |
Wędzona pierś z kurczaka |
Piers z kurczka w glazurze |
Steki ze schabu BBQ |
Karkówka wolno pieczona (w całości) |
Żeberka wieprzowe metodą 321 |
Żeberka wieprzowe w stylu St. Luis |
Żeberka wieprzowe w stylu Texas |
Mostek wołowy - Brisket |
Bristket burnt ends |
Policzki wołowe |
Żebra wołowe |
Nacierka double pepper |
Podstawowa nacierka BBQ |
Diabelska nacierka BBQ |
Nacierka BBQ z kolendrą |
Czosnkowo ziołowa nacierka |
Azjatycka nacierka |
Nacierka BBQ do wieprzowiny |
Wędzona nacierka |
Nacierka do drobiu |
Sos BBQ w stylu North Carolina |
Dr Pepper BBQ sos |
Jagodowo - jeżynowy sos BBQ |
Słodko pikantny sos BBQ |
Wiśniowy sos BBQ |
Słodko ostry sos w stylu Kansas |
Koreański sos BBQ |
Biały sos BBQ w stlyu Alabama |
Sos Burbon BBQ |
Ananasowy sos BBQ |
Żurawinowy sos BBQ |