16 sierpnia 2023
Mięso wieprzowe

W Polsce spożycie mięsa wieprzowego jest na pierwszym miejscu, zaraz po nim jest mięso drobiowe, a dopiero później wołowina. Dlatego w tym wpisie poruszę najistotniejsze kwestie dotyczące wieprzowiny.  Wartości odżywcze wieprzowiny Jak widać na poniższej tabelce, zawartość białka oraz tłuszczu, a  co za tym idzie kaloryczność mięsa wieprzowego jest mocno uzależniona od części tuszy jaką […]

Czytaj więcej
16 sierpnia 2023
Mięso drobiowe

W obecnych czasach mamy dostęp do prawie każdego możliwego gatunku mięsa. W Polsce najbardziej popularne jest mięso wieprzowe, wołowe oraz drobiowe, szczegółowo omówię każde z nich jednak to właśnie temat mięsa drobiowego poruszymy w tym wpisie.  Co to jest ten Drób? Drób, czyli zbiorcze określenie udomowionych ptaków hodowanych ze względu na mięso, jaja, pióra oraz […]

Czytaj więcej
16 sierpnia 2023
Wędzenie, o co w tym chodzi?

Dzięki wędzeniu mięso nabiera niepowtarzalnego smaku i aromatu, ale to nie wszystko! Wędzenie jest jedną z najstarszych metod utrwalania mięsa zaraz obok suszenia i solenia. Wędzenie najprościej mówiąc polega na nasyceniu mięsa składnikami dymu, a przy tym obsuszeniu mięsa.  Co daj nam wędzenie? - spowalnia rozwój bakterii (w skład dymu wchodzą substancje bakteriostatyczne i bakteriobójcze), […]

Czytaj więcej
16 sierpnia 2023
Wszystko o peklowaniu

Peklowanie mięsa jest starożytną techniką konserwacji, która stała się nieodłącznym elementem kulinarnych tradycji wielu kultur na całym świecie. Współczesne metody peklowania, choć opierają się na tych samych podstawowych zasadach, zostały udoskonalone i dostosowane do nowoczesnych wymagań smakowych i bezpieczeństwa żywności. Proces ten nie tylko przedłuża trwałość produktów mięsnych, ale także wzbogaca je o charakterystyczny smak […]

Czytaj więcej
16 sierpnia 2023
Metody utrwalania mięsa

Od dawna nasi przodkowie używali różnych sposobów utrwalania mięsa, w celu przedłużenia jego trwałości i przetworów z niego. W tej serii artykułów dokładnie omówimy większość z tych Zasadniczo możemy wyróżnić 3 grupy metod utrwalania mięsa. Celem tych metod jest ograniczenie rozwoju drobnoustrojów lub całkowite jego wstrzymanie. W tym artykule omówimy sobie fizyczne metody utrwalania mięsa. […]

Czytaj więcej
14 lipca 2023
Rodzaje wyrobów z mięsa

Wyroby z mięsa czy tez przetwory miesne to z definicji mięso poddane zabiegom technologicznym, pod których wpływem utraciło całkowicie i bezpowrotnie właściwości mięsa surowego. Podział przetworów mięsnych Wyroby z mięsa możemy podzielić na 3 grupy Nas będą interesowały 2 z powyższych kategorii wędliny i konserwy to własnie o nich powiemy nieco więcej. Wędliny Podział wędlin […]

Czytaj więcej
Bartek
Jeżeli masz problem z przepisem lub pytania dotyczące obróbki mięsa to na pewno Ci pomogę!
Czat z pomocą dostępny jest tylko dla członków Akademii Mięsa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram