Nazywam się Bartek,
jestem pasjonatem gotowania i food science, w szczególności fascynuje mnie wszystko, co związane z mięsem. Od kilku lat zgłębiam tajniki perfekcyjnej obróbki mięsa, domowego wędliniarstwa i procesów zachodzących w tym czasie.
Buduję i edukuję społeczność mięsożerców w Polsce poprzez kanały w social mediach oraz Akademię Mięsa.
Na różnych kanałach obserwuje mnie już:
Wszystkie przepisy zawarte w kursie robię z wykorzystaniem podstawowego sprzętu AGD i narzędzi kuchennych. Jeżeli posiadasz lodówkę, kuchenkę, piekarnik oraz nóż, deskę do krojenia, komplet misek i garnków to masz wszystko, co jest potrzebne! Ewentualnie możesz się zaopatrzyć w termometr do mięsa, który kosztuje około 40 zł.
Do wykonania oczywiście będą potrzebne różnego rodzaju przyprawy, osłonki do kiełbas i nić wędliniarska, które kupisz za kilka złotych. TO WSZYSTKO!
Robiąc samemu domowe wędliny możemy często robić je lepsze i smaczniejsze niż te z marketowych półek, ale czy to się opłaca? Pozwól, że zrobię dla Ciebie prostą kalkulację na przykładzie polędwicy sopockiej.
Średni koszt paczkowanej polędwicy sopockiej w plastrach to 7zł za paczkę 100g, czyli 70zł za kg
Robiąc podobną wędlinę „Schab al’a wędzony” z mojego kursu, wydasz:
– 30 zł za kilogram schabu bez kości (dobrej jakości, w markecie pewnie jeszcze taniej, nawet za 20zł)
– 2 zł za porcję dymu w płynie (bez sztucznych dodatków)
– 2 zł za porcję przypraw
– 2 zł za upieczenie wędliny. Przybliżony koszt Zakładając, że pieczemy w 90 stopniach przez około 3 godziny.
Łącznie wychodzi 36zł za kilogram wędliny to praktycznie 2 razy taniej! Oczywiście dojdzie do tego czas pracy jednak robiąc większe ilości ten czas pracy się rozkłada na więcej wędlin.
Spokojnie można założyć, że wędliny zrobione przez nas są 2 razy tańsze, a do tego wykonane z lepszych surowców!
1. Pieczone szynki i kiełbasy
2. Parzone szynki i kiełbasy
3. Pasztety
4. Konserwy
5. Wędliny dojrzewające w lodówce
PASZTET DROBIOWY Z KURCZAKA
PASZTET WIEPRZOWY PIECZONY
PASZTET WIEPRZOWY Z ŻURAWINĄ
PASZTET TRADYCYJNY WIEPRZOWY
PASZTET DELIKATNY
PASZTET POMIDOROWY
PASZTET DROBIOWY ZAPIEKANY
ŁOPATKA ZE SŁOIKA
MIĘSIWO Z GOLONKI
KIEŁBASA A’LA WĘDZONA ZE SŁOIKA
MIĘSIWO Z KURCZAKA
DZIKIE MIĘSIWO
PIERŚ Z KURCZAKA BBQ
PODSMAŻANY BOCZEK
KONSERWA TYROLSKA
KONSERWA TURYSTYCZNA
MIELONKA Z KARKÓWKI
KONSERWA Z KURCZAKA
MIELONKA ŻEBERKOWA
PARZONA SZYNKA ZIOŁOWA
SCHAB PARZONY
PARZONA WĘDLINA Z PIERSI INDYKA
PARZONA WĘDLINA Z KURCZAKA
KARKÓWKA (BALERON) PARZONY
PARZONY SCHAB TOSKAŃSKI
KIEŁBASA SZYNKOWA PARZONA
WĘGIERSKA KIEŁBASA PARZONA
PARZONA WĘDLINA PIEPRZNA
KIEŁBASA A’LA KRAKOWSKA
SCHAB DIABELSKI PIECZONY
PIECZONA KIEŁBASA Z PISTACJAMI
PIECZONA KIEŁBASA POMIDOROWA
PIECZONY BOCZEK PO AZJATYCKU
PIECZONA ROLADA Z BOCZKU
PIECZONY BOCZEK W GLAZURZE Z PRZYPRAW
KIEŁBASA A’LA ŻYWIECKA
SZYNKA A’LA WĘDZONA ( DYM WĘDZARNICZY W PŁYNIE)
PIECZONY BALERON A’LA WĘDZONY ( DYM WĘDZARNICZY W PŁYNIE)
POLĘDWICA A’LA SOPOCKA ( DYM WĘDZARNICZY W PŁYNIE)
PIERŚ Z KURCZAKA ( DYM WĘDZARNICZY W PŁYNIE)
FILET Z INDYKA A’LA WĘDZONY ( DYM WĘDZARNICZY W PŁYNIE)
UDKA Z KURCZAKA ( DYM WĘDZARNICZY W PŁYNIE)
SMALEC Z MIĘSIWEM I CEBULKĄ
KINDZIUK
PALCÓWKA
GUANCIALE
SŁONINA W PRZYPRAWACH
PANCETTA
LONZINO
COPPA