fbpx

Wyrób wędlin w domowej kuchni

ZACZNIJ ROBIĆ ZDROWE DOMOWE WĘDLINY BEZ PROFESJONALNEGO SPRZĘTU
Pokażę Ci jak robić domowe wędliny z wykorzystaniem wyłącznie narzędzi, które znajdują się w Twojej kuchni!

Dla kogo jest ten kurs?

  • Dla każdego, kto chce zacząć robić domowe wędliny, ale nie chce wydawać milionów na sprzęt i akcesoria wędliniarskie. W kursie pokazuje jak robić wędliny z użyciem kuchennych narzędzi.
  • Dla każdego, kto chce robić własne wędliny, ale nie wie, od czego zacząć. Wszystko tłumaczę od totalnych podstaw, jeżeli nie masz doświadczenia w robieniu wędlin nic nie szkodzi, dowiesz się tego z kursu.
  • Dla tych, którzy mają dosyć słabych jakościowo produktów sklepowych. Po kursie bez problemu wykonasz sporo różnych wędlin spotykanych w sklepie, co najważniejsze będą lepsze!
  • Dla osób, które dbają o zdrowie i chcą wiedzieć co znajduje się w spożywanej wędlinie. Robiąc wędliny samemu masz kontrole, jakich składników używasz!
  • Dla wszystkich, którzy chcą się nauczyć prawidłowo wykonywać swoje wyroby, tak aby były smaczne i przede wszystkim zdrowe. Wszystko tłumaczę zgodnie z technologią wyrobu wędlin, więc nie ma obaw, że sobie zaszkodzisz robiąc takie wędliny.

Czego się nauczysz z kursu?

  • Dowiesz się jak robić wędlin z użyciem sprzętu kuchennego, który już posiadasz
  • Poznasz podstawowe informacje o mięsie, jego rodzajach i przeznaczeniu.
  • Dowiesz się, kiedy można robić wędliny bez konserwantów, a kiedy jednak ich użyć.
  • Zobaczysz jaki sprzęt będzie Ci potrzebny do wykonania pierwszych wyrobów.
  • Poznasz alternatywy dla wędzenia – bez konieczności posiadania wędzarni
  • Opanujesz wiedzę, która pozwoli Ci robić  kiełbasy, szynki, pasztety i inne wędliny.

Dlaczego warto zacząć robić wędliny samemu?

  • Dla zdrowia, aby mieć pełną kontrolę nad tym, co jemy my i nasza rodzina.
  • Robiąc wędliny samemu możesz zaoszczędzić znaczną sumę pieniędzy! Niżej prosta kalkulacja ????
  • Dzięki wiedzy zawartej w  kursie możesz tworzyć własne przepisy oraz eksperymentować z wędlinami. Wędliny to nie tylko Polędwica Sopocka i tłusta kiełbasa Śląska
  • Zaskocz rodzinę i znajomych swoimi smacznymi wędlinami. Na kolejnego grilla przygotuj własne kiełbasy.
  • Niestety coraz trudniej znaleźć dobre wędliny w marketach, dzięki wiedzy z kursu będziesz w stanie zrobić je we własnej kuchni. Nawet jeśli mieszkasz w mieszkaniu!

Kim jest prowadzący?

Nazywam się Bartek,

jestem pasjonatem gotowania i food science, w szczególności fascynuje mnie wszystko, co związane z mięsem. Od kilku lat zgłębiam tajniki perfekcyjnej obróbki mięsa, domowego wędliniarstwa i procesów zachodzących w tym czasie.

Buduję i edukuję społeczność mięsożerców w Polsce poprzez kanały w social mediach oraz Akademię Mięsa.

Na różnych kanałach obserwuje mnie już:

Łącznie moje materiały ogląda od 4 do 6 mln osób miesięcznie.

Zobacz przykładowe wędliny, które będziemy robić w kursie

Kliknij, aby powiększyć zdjęcie

Czy musze kupować jakiś sprzęt? Ile muszę wydać na narzędzia?

Wszystkie przepisy zawarte w kursie robię z wykorzystaniem podstawowego sprzętu AGD i narzędzi kuchennych. Jeżeli posiadasz lodówkę, kuchenkę, piekarnik oraz nóż, deskę do krojenia, komplet misek i garnków to masz wszystko, co jest potrzebne! Ewentualnie możesz się zaopatrzyć w termometr do mięsa, który kosztuje około 40 zł. 

Do wykonania oczywiście będą potrzebne różnego rodzaju przyprawy, osłonki do kiełbas i nić wędliniarska, które kupisz za kilka złotych. TO WSZYSTKO!

Czy opłaca się robić wędliny samemu? Ile można zaoszczędzić?

Robiąc samemu domowe wędliny możemy często robić je lepsze i smaczniejsze niż te z marketowych półek, ale czy to się opłaca? Pozwól, że zrobię dla Ciebie prostą kalkulację na przykładzie polędwicy sopockiej.

Średni koszt paczkowanej polędwicy sopockiej w plastrach to 7zł za paczkę 100g, czyli 70zł za kg

Robiąc podobną wędlinę „Schab al’a wędzony” z mojego kursu, wydasz:
– 30 zł za kilogram schabu bez kości (dobrej jakości, w markecie pewnie jeszcze taniej, nawet za 20zł)

– 2 zł za porcję dymu w płynie (bez sztucznych dodatków)

– 2 zł za porcję przypraw 

– 2 zł za upieczenie wędliny. Przybliżony koszt Zakładając, że pieczemy w 90 stopniach przez około 3 godziny.

Łącznie wychodzi 36zł za kilogram wędliny to praktycznie 2 razy taniej! Oczywiście dojdzie do tego czas pracy jednak robiąc większe ilości ten czas pracy się rozkłada na więcej wędlin. 

Spokojnie można założyć, że wędliny zrobione przez nas są 2 razy tańsze, a do tego wykonane z lepszych surowców!

KUPUJĘ KURS

Zawartość kursu

Kliknij wybrany moduł, żeby zobaczyć zawartość
  1. Cześć! Parę słów o kursie.
  2.  Jak poruszać się po platformie
  1. Sprzęt kuchenny, jaki będzie nam potrzebny
  2. Produkty i akcesoria potrzebne do wyrobu wędlin
  3. Przyprawy i dodatki potrzebne do wyrobu wędlin
  1. Źródła mięsa
  2. Klasyfikacja mięsa
  3. Mielenie i rozdrabnianie mięsa
  4. Higiena i bezpieczeństwo
  1. Co to jest peklowanie?
  2. Azotany i azotyny (czym peklujemy?)
  3. Kiedy peklosól, kiedy saletra, a kiedy sama sól?
  4. Metody peklowania
  5. Temperatura i czas peklowania
  6. Najczęstsze problemy podczas peklowania
  1. Pasteryzacja i tyndalizacja
  2. Parzenie
  3. Pieczenie
  4. Suszenie i dojrzewanie
  1. Alternatywy dla wędzenia w wędzarni. Parę słów o dymie w płynie i soli wędzonej.
  2. Wędzarnia z kartonu, którą zrobisz za 9zł

1. Pieczone szynki i kiełbasy

  • Schab a’la wędzony
  • Krakowska pieczona

2. Parzone szynki i kiełbasy

  • Schab z przyprawami parzony 
  • Szynka parzona
  • Kiełbasa drobiowa parzona

3. Pasztety 

  • Pasztet pieczony

4. Konserwy 

  • Mielonka boczkowa
  • Mięsiwo w słoiku

5. Wędliny dojrzewające w lodówce

  • Dojrzewająca pierś z kaczki

BONUS* E-book z przepisami na 50 wędlin, które wykonasz w swojej kuchni!

Czy dasz radę nauczyć się robić wędliny z kursu online?

Oczywiście, że tak! Wszystko tłumaczę od samych podstaw. W kursie omawiam każdą metodę i każdy z etapów robienia domowych wędlin, a następnie pokazuje to na konkretnych przepisach. Wszystko jest w postaci lekcji wideo, do których możesz wracać w dowolnej chwili. Niżej możesz zobaczyć jak wygląda przykładowa lekcja i platforma z kursem.

Przykładowa lekcja

Platforma od środka

Co otrzymujesz kupując kurs

Dożywotni dostęp do kursu

Wykupując dostęp do kursu otrzymujesz dożywotni dostęp do niego. Możesz w każdej chwili wracać do lekcji, aby przypomnieć sobie dane zagadnienia. Kurs jest ciągle aktualizowany i każde wprowadzone zmiany i usprawnienia również są dostępne dla Ciebie.

Dożywotni dostęp do grupy i czatu dla kursantów

Kursanci mają dostęp do specjalnej grupy orz chatu na facebooku. Jest to zamknięta grupa wyłącznie dla kursantów, na której udzielam odpowiedzi na każde pytania i pomagam rozwiązać problemy. Od niedawna facebook wprowadził możliwość dodawania chatu do grup, więc możemy rozmawiać w czasie rzeczywistym!

Dostęp z komputera i urządzeń mobilnych

Z kursów możesz korzystać w dowolnym miejscu z dostępem do internetu. Lekcje wideo możesz oglądać zarówno na komputerze, jak i na smartfonie czy na tablecie, dzięki czemu możesz jednocześnie wykonywać czynności, które są przedstawione w lekcjach.

Możesz liczyć na moje wsparcie

Wykupując dostęp do kursu możesz liczyć na moją pomoc. Jeżeli coś będzie sprawiać Ci problem to na pewno Ci pomogę. Dodatkowo masz możliwość wykupienia kursu wraz z konsultacją!

GRATIS - Otrzymasz 30 dniowe członkostwo w Akademii Mięsa

Przy zakupie kursu otrzymasz 30 dniowy dostęp do Akademii Mięsa, w tym wszystkich przepisów PREMIUM i dodatkowych funkcji platformy.

Dodatkowo otrzymasz e-booka "50 przepisów na wędliny, które zrobisz bez profesjonalnego sprzętu"

Sprawdź przepisy (kliknij, aby rozwinąć)

PASZTET DROBIOWY Z KURCZAKA
PASZTET WIEPRZOWY PIECZONY
PASZTET WIEPRZOWY Z ŻURAWINĄ
PASZTET TRADYCYJNY WIEPRZOWY
PASZTET DELIKATNY
PASZTET POMIDOROWY
PASZTET DROBIOWY ZAPIEKANY

ŁOPATKA ZE SŁOIKA
MIĘSIWO Z GOLONKI
KIEŁBASA A’LA WĘDZONA ZE SŁOIKA
MIĘSIWO Z KURCZAKA
DZIKIE MIĘSIWO
PIERŚ Z KURCZAKA BBQ
PODSMAŻANY BOCZEK

KONSERWA TYROLSKA
KONSERWA TURYSTYCZNA
MIELONKA Z KARKÓWKI
KONSERWA Z KURCZAKA
MIELONKA ŻEBERKOWA

PARZONA SZYNKA ZIOŁOWA
SCHAB PARZONY
PARZONA WĘDLINA Z PIERSI INDYKA
PARZONA WĘDLINA Z KURCZAKA
KARKÓWKA (BALERON) PARZONY
PARZONY SCHAB TOSKAŃSKI
KIEŁBASA SZYNKOWA PARZONA
WĘGIERSKA KIEŁBASA PARZONA
PARZONA WĘDLINA PIEPRZNA

KIEŁBASA A’LA KRAKOWSKA
SCHAB DIABELSKI PIECZONY
PIECZONA KIEŁBASA Z PISTACJAMI
PIECZONA KIEŁBASA POMIDOROWA
PIECZONY BOCZEK PO AZJATYCKU
PIECZONA ROLADA Z BOCZKU
PIECZONY BOCZEK W GLAZURZE Z PRZYPRAW
KIEŁBASA A’LA ŻYWIECKA

SZYNKA A’LA WĘDZONA ( DYM WĘDZARNICZY W PŁYNIE)
PIECZONY BALERON A’LA WĘDZONY ( DYM WĘDZARNICZY W PŁYNIE)
POLĘDWICA A’LA SOPOCKA ( DYM WĘDZARNICZY W PŁYNIE)
PIERŚ Z KURCZAKA ( DYM WĘDZARNICZY W PŁYNIE)
FILET Z INDYKA A’LA WĘDZONY ( DYM WĘDZARNICZY W PŁYNIE)
UDKA Z KURCZAKA ( DYM WĘDZARNICZY W PŁYNIE)

SMALEC Z MIĘSIWEM I CEBULKĄ

KINDZIUK
PALCÓWKA
GUANCIALE
SŁONINA W PRZYPRAWACH
PANCETTA
LONZINO
COPPA

CENA KURSU

190 ZŁ

KUPUJĘ KURS
Bartek
Jeżeli masz problem z przepisem lub pytania dotyczące obróbki mięsa to na pewno Ci pomogę!
Czat z pomocą dostępny jest tylko dla członków Akademii Mięsa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram