fbpx

BLACK MONTH - KURSY NAWET 75% TANIEJ

Nauczę Cię robić wędliny dojrzewające w domowych warunkach

PRAKTYCZNY KURS ONLINE "PODSTAWY WYROBU WĘDLIN DOJRZEWAJĄCYCH "

Jeśli wiesz wszystko na temat kursu przejdź do sekcji z ceną klikając przycisk

KUPUJĘ KURS

Dla kogo jest ten kurs?

  • Dla wielbicieli wędlin dojrzewających, którzy chcą nauczyć się je robić w domowych warunkach. Wiele wędlin można wykonać bez profesjonalnego sprzętu, a w kursie pokazuje jak to robić. Wszystko tłumaczę od podstaw
  • Dla osób znudzonych robieniem zwykłych wędlin wędzonych lub parzonych, które chcą robić nieco bardziej wymagające wędliny dojrzewające. Wymagają więcej pracy i czasu, ale efekt końcowy jest niesamowity!
  • Dla kucharzy chcących robić własne wędliny dojrzewające, które będą zwalały z nóg. Robiąc wędliny samemu, możemy zadbać o jakość składników, a znając zasady wyrobu możemy eksperymentować z procesem wykonania.
  • Dla producentów wędlin, którzy chcieliby do swojej oferty dodać wędliny dojrzewające. Poza procesem wyrobu wędlin dojrzewających w kursie znajduje się kilka praktycznych tradycyjnych przepisów. Każdą z tych wędlin można wykonać i zaoferować swoim klientom.
  • Dla wszystkich, którzy chcą się nauczyć robić wędliny dojrzewające, tak aby były smaczne i przede wszystkim zdrowe. Wszystko tłumaczę zgodnie z technologią wyrobu wędlin, więc nie ma obaw, że zaszkodzisz sobie i swoim bliskim robiąc takie wędliny.

Czego się nauczysz z kursu?

  • podstaw związanych z mięsem oraz robieniem wędlin,
  • dowiesz się czym są wędliny dojrzewające oraz jak wygląda proces wykonywania różnych rodzajów wędlin,
  • poznasz zasady wykonywania wędlin dojrzewające zgodne z technologią,
  • dowiesz się jaki sprzęt i akcesoria będą potrzebne do wykonania wędlin dojrzewających,
  • pokażę Ci również jak takie wędliny robić kiedy nie posiadasz sprzętu wędliniarskiego,
  • gdzie i w jakich warunkach mogą dojrzewać wędliny oraz jak zbudować dojrzewalnię niskim kosztem,
  • nauczysz się robić między innymi tradycyjne włoskie, hiszpańskie i polskie wędliny dojrzewające.

Dlaczego warto zacząć robić wędliny samemu?

  • Robiąc wędliny dojrzewające samemu możesz zaoszczędzić znaczną sumę pieniędzy! 
  • Dzięki wiedzy zawartej w  kursie możesz tworzyć własne przepisy oraz eksperymentować z robieniem wędlin dojrzewających. 
  • Zaskocz rodzinę i znajomych swoimi smacznymi wędlinami dojrzewającymi. Na kolejne spotkanie przygotuj własną deskę wędlin dojrzewających.

Kim jest prowadzący?

Nazywam się Bartek,

jestem pasjonatem gotowania i food science, w szczególności fascynuje mnie wszystko, co związane z mięsem. Od kilku lat zgłębiam tajniki perfekcyjnej obróbki mięsa, domowego wędliniarstwa i procesów zachodzących w tym czasie. Od początku mojej przygody z wędliniarstwem interesuję się i rozwijam swoją wiedzę w zakresie wrobu wędlin dojrzewających.

Buduję i edukuję społeczność mięsożerców w Polsce poprzez kanały w social mediach oraz Akademię Mięsa.

Na różnych kanałach obserwuje mnie już:

Łącznie moje materiały ogląda od 4 do 6 mln osób miesięcznie.

Zobacz przykładowe wędliny, które zrobisz po kursie

Kliknij, aby powiększyć zdjęcie

Czy do robienia wędlin dojrzewających potrzebna jest dojrzewalnia za kilka tysięcy złotych?

Na początek wystarczy Ci zwykła lodówka, piwniczka lub chłodne i przewiewne miejsce. Nie musisz od razu budować własnej dojrzewalni lub kupować gotowej za kilka/kilkanaście tysięcy złotych.  W kursie pokazuje kilka różnych rozwiązań, które możesz zastosować robiąc swoje pierwsze wędliny dojrzewające. Dopiero później możesz przeznaczyć pieniądze na budowę własnej roboty dojrzewalni lub zakup profesjonalnego sprzętu.

Czy opłaca się robić wędliny dojrzewające samemu? Ile można zaoszczędzić?

Robiąc samemu domowe wędliny dojrzewające możemy robić je lepsze i smaczniejsze niż te z marketowych półek, ale czy to się opłaca? Pozwól, że zrobię dla Ciebie prostą kalkulację na przykładzie włoskiej karkówki dojrzewającej "Coppa"

Średni koszt paczkowanej Coppy w plastrach to 10 zł za paczkę 100 g, czyli 100 zł za kg

Robiąc identyczną wędlinę w domowych warunkach:

  • 35 zł za kilogram karkówki (dobrej jakości, w markecie pewnie jeszcze taniej, nawet za 25zł)
  • 2 zł siatka wędliniarska 
  • 2 zł przyprawy i dodatki

Karkówka podczas dojrzewania straci ok 35% swojej masy więc koszt uzyskania 650 gramów wędliny to 39 zł. Czyli  60 zł za kilogram wędliny to praktycznie 2 razy taniej! Oczywiście dojdzie do tego czas pracy jednak i czas oczekiwania, ale  spokojnie można założyć, że wędliny zrobione przez nas są  prawie 2 razy tańsze, a do tego wykonane z lepszych surowców!

KUPUJĘ KURS

Zawartość kursu 

Obok nazwy znajduje się data publikacji modułu. Kliknij wybrany moduł, żeby zobaczyć zawartość
  1. Cześć! Parę słów o mnie i o kursie.
  2.  Jak poruszać się po platformie.
  3. Przydatne linki oraz informacje.
  1. Czym są dojrzewające wędliny?
  2. Historia i tradycje wyrobu wędlin dojrzewających.
  3. Przegląd różnych typów dojrzewających wędli.
  4. Jak wygląda proces wyrobu wędlin dojrzewających?
  1. Przydatne akcesoria i narzędzia
  2. Dojrzewalnia, czyli odpowiednie miejsce do dojrzewania wędlin. Jaką kupić?
  3. Jak zbudować prowizoryczną dojrzewalnię ze starej lodówki.
  4. Gdzie  jeszcze mogą dojrzewać wędliny?
    • piwniczka
    • lodówka (ta, w której trzymamy jedzenie)
  1. Dodatki konserwujące: sól/peklosól/saletra
  2. Kultury startowe (bakterie)
    • Po co dodajemy bakterie do wędlin
    • Rodzaje bakterii stosowanych w wyrobie wędlin dojrzewających
  3. Szczepy pleśni
    • Rodzaje pleśni. Którą są pożądane, a jakiej unikać!
    • Jak wyhodować własną pleśń i jak ją zaszczepić
  4. Przyprawy
  5. Osłonki
    • osłonki sztuczne
    • osłonki naturalne
  1. Źródła mięsa
  2. Klasyfikacja mięsa
  3. Mielenie i rozdrabnianie mięsa
  4. Higiena i bezpieczeństwo
  1. Co to jest peklowanie?
  2. Azotany i azotyny (czym peklujemy?)
  3. Kiedy peklosól, kiedy saletra, a kiedy sama sól?
  4. Metody peklowania
  5. Temperatura i czas peklowania
  6. Najczęstsze problemy podczas peklowania
  1. Wprowadzenie do dojrzewania. Czym jest i na czym polega?
  2. Aktywność wody w mięsie i wędlinach
  3. Ph mięsa
  4. Fermentacja w wędlinach dojrzewających
  5. Czym różni się dojrzewanie wędlin od dojrzewania mięsa
  6. Warunki dojrzewania wędlin
  7. Kształtowanie smakowitości wędlin dojrzewających
  8. Etapy dojrzewania wędlin
  9. Jak rozpoznać, kiedy wędliny są gotowe do spożycia

1. Dojrzewające kiełbasy

  • Chorizo 
  • Fuet  
  • Palcówka 
  • Salami 

2. Dojrzewające wędliny całomięśniowe "szynki"

  • Coppa (dojrzewająca karkówka) 
  • Lonzino (schab dojrzewający) 

Czy dasz radę nauczyć się robić wędliny z kursu online?

Oczywiście, że tak! Wszystko tłumaczę od samych podstaw. W kursie omawiam każdą metodę i każdy z etapów robienia domowych wędlin, a następnie pokazuje to na konkretnych przepisach. Wszystko jest w postaci lekcji wideo, do których możesz wracać w dowolnej chwili. Niżej możesz zobaczyć jak wygląda przykładowa lekcja i platforma z kursem.

Przykładowa lekcja

Platforma od środka

Co otrzymujesz kupując kurs

Dożywotni dostęp do kursu

Wykupując dostęp do kursu otrzymujesz dożywotni dostęp do niego. Możesz w każdej chwili wracać do lekcji, aby przypomnieć sobie dane zagadnienia. Kurs jest ciągle aktualizowany i każde wprowadzone zmiany i usprawnienia również są dostępne dla Ciebie.

Dożywotni dostęp do grupy i czatu dla kursantów

Kursanci mają dostęp do specjalnej grupy orz chatu na facebooku. Jest to zamknięta grupa wyłącznie dla kursantów, na której udzielam odpowiedzi na każde pytania i pomagam rozwiązać problemy. Od niedawna facebook wprowadził możliwość dodawania chatu do grup, więc możemy rozmawiać w czasie rzeczywistym!

Dostęp z komputera i urządzeń mobilnych

Z kursów możesz korzystać w dowolnym miejscu z dostępem do internetu. Lekcje wideo możesz oglądać zarówno na komputerze, jak i na smartfonie czy na tablecie, dzięki czemu możesz jednocześnie wykonywać czynności, które są przedstawione w lekcjach.

Możesz liczyć na moje wsparcie

Wykupując dostęp do kursu możesz liczyć na moją pomoc. Jeżeli coś będzie sprawiać Ci problem to na pewno Ci pomogę. Dodatkowo masz możliwość wykupienia kursu wraz z konsultacją!

Dodatkowo otrzymasz e-booka "50 przepisów na domowe wędliny dojrzewające"

GRATIS - Otrzymasz 30 dniowe członkostwo w Akademii Mięsa

Przy zakupie kursu otrzymasz 30 dniowy dostęp do Akademii Mięsa, w tym wszystkich przepisów PREMIUM i dodatkowych funkcji platformy.

Najczęściej zadawane pytania

  • Kiedy otrzymam dostęp do kursu i wszystkich materiałów?

Dostęp do kursu otrzymasz od razu po opłaceniu zamówienia.

  • Czy mogę kupić kurs na raty?

Tak, kurs można kupić na raty lub zapłacić w późniejszym terminie. Poniżej wideo instrukcja 

 

 

  • Kiedy będzie odbywał się kurs?

Kurs to nagrane wcześniej materiały wideo, do których masz dostęp po zalogowaniu.

  • Jaki mam czas na przerobienie wszystkich materiałów?

Dostęp do kursu i do materiałów w nim zawartych jest dożywotni.

  • Czy jest możliwość wystawienia faktury?

Tak, podczas realizowania zamówienia wystarczy wybrać opcję wystawienia faktury i podać dane firmy.

  • Co potrzebuje, żeby wziąć udział w kursie, jaki sprzęt?

Do oglądania materiałów wystarczy Ci dowolny sprzęt z dostępem do internetu, może to być tablet, komputer, a nawet telefon

Bartek
Jeżeli masz problem z przepisem lub pytania dotyczące obróbki mięsa to na pewno Ci pomogę!
Czat z pomocą dostępny jest tylko dla członków Akademii Mięsa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram