fbpx
Grillowane
Czas przygotowania: 2 godziny

Turecki Adana Kebab

Czas grillowania: do uzyskania 60-68°C wewnątrz
Metoda: bezpośrednia
Temperatura: 200-250 °C

Skladniki dla 4 porcji porcji porcji:

    Kebab

  • 500g

    udziec jagnięcy lub barani

  • 500g

    antrykot wołowy

  • 1szt.

    czerwona papryka

  • 2szt.

    papryczki chilli

  • 10g

    sól

  • Lawasze

  • 350ml

    wody

  • 7g

    suchych drożdży

  • 1łyżka

    cukru

  • 500g

    mąki chlebowej typu 650/750

  • 1łyżeczka

    soli

  • 2łyżeczki

    oliwy z oliwek

  • Warzywa

  • 2szt.

    pomidory

  • 1szt.

    cebula

  • 1

    pęczek pietruszki

  • 5g

    sumak

  • 5g

    płatki/nitki chilli

  • 5g

    czosnek

Przepis tekstowy:

Przygotowanie mięsa:

  1. Z mięsa usuwamy kostki i chrząstki, kroimy w kostkę.
  2. Mięso mielimy na sitku 4 mm.
  3. Paprykę płuczemy, a następnie siekamy. Wyciskamy z niej całą wodę (odsączony sok zachowujemy).
  4. Dodajemy przyprawy.
  5. Dokładnie mieszamy.

 

Przygotowanie lawaszy:

  1. Przygotowujemy zaczyn, łącząc wodę z drożdżami i cukrem. 
  2. Mieszamy. 
  3. Odstawiamy na 15 minut (aż zaczyn zacznie pracować).
  4. Do zaczynu dodajemy mąkę, sól i oliwę.
  5. Zagniatamy. (Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie można dodać 2 łyżki mąki - stopniowo).
  6. Wyrobione ciasto umieszczamy w natłuszczonej oliwą misce, przykrywamy i odstawiamy na 1 h do wyrośnięcia.

 

Przygotowanie warzyw:

  1. Pomidory kroimy w półksiężyce.
  2. Cebulę kroimy w cieniutkie półplasterki.
  3. Pietruszkę drobno siekamy.
  4. Warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy przyprawy, umieszczamy w misce.
  5. Dodajemy sok z papryki.

 

Grillowanie:

  1. Z całości mięsa tworzymy podłużny, spłaszczony kształt, niezbyt gruby.
  2. Mięso nadziewamy na szpikulce. w przypadku patyczków do szaszłyków należy użyć dwóch sztuk.
  3. Grilujemy w temp. 200-250°C bezpośrednio nad ogniem. Aż osiągnie 60-68°C wewnątrz.
  4. Ciasto delikatnie przegniatamy, dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowujemy. Grillujemy na nagrzanej planszy przez 1-2 minuty z każdej strony.
  5. Po 5 minutach mięso obracamy.
  6. W gotowy lawasz nakładamy warzywa oraz mięso, składamy na pół.

 

Poznaj inne smaczne przepisy i zostań mistrzem grillowania z moim kursem - sprawdź go tutaj.

Potrzebny sprzęt i akcesoria:

Pellentesque blandit, eros quis consectetur dignissim

vehicula ex

consectetur adipiscing elit. Morbi at nisi venenatis, tempus mauris ut

Lorem ipsum dolor sit amet

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium

Makroskładniki:

Przybliżona wartość kcal na 100g wyrobu przed obróbką termiczną* to xxx kcal W tym:
xxx g białka
xxx g tłuszczów
xxx g węglowodanów
Wartości mogą się nieco różnić w zależności od rodzajów użytego mięsa oraz jego pochodzenia.

*Po obróbce termicznej/dojrzewaniu waga wyrobu może się zmniejszyć o 20-40%.

Czyli 100g gotowej wędliny/potrawy, która straciła ok. 30% masy podczas obróbki będzie miało więcej kalorii - około XXX (tutaj podaj obliczoną kaloryczność wędliny, która straciła 30% masy)

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium
Bartek
Jeżeli masz problem z przepisem lub pytania dotyczące obróbki mięsa to na pewno Ci pomogę!
Czat z pomocą dostępny jest tylko dla członków Akademii Mięsa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram