fbpx
Grillowane
Czas przygotowania: 24 godziny

Żeberka wieprzowe (metoda 3-2-1)

Czas grillowania: 6 godziny
Metoda: grillowanie bezpośrednie
Temperatura: 120-130 °C

Skladniki dla 4 porcji porcji porcji:

  • 1000g

    żeberek wieprzowych

  • 1łyżeczka

    słodkiej papryki

  • 1łyżeczka

    ostrej papryki

  • 1łyżeczka

    wędzonej papryki grys

  • 2łyżeczki

    czosnku granulowanego

  • 1łyżeczka

    pieprzu

  • Opcjonalnie:

  • 50g

    musztarda miodowa

  • 100ml

    sok jabłkowy tłoczony

  • 100ml

    ocet jabłkowy

Przepis tekstowy:

Przygotowanie:

  1. Oczyszczamy żeberka z błony znajdującej się od strony kości. 
  2. Przygotowujemy solankę 1% na sucho, czyli na 1 kg mięsa przygotowujemy 10 g soli. Mięso dokładnie zasalamy i odstawiamy w pojemniku na całą noc do lodówki.

 

Przyprawianie:

  1. Na 1kg mięsa dodajemy: 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki ostrej, 1 łyżeczka papryki wędzonej grys, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczka pieprzu. Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy ze sobą i obtaczamy w tych przyprawach żeberka. 
  2. Opcjonalnie przed przyprawieniem możemy mięsiwo wysmarować musztardą miodową. 

 

Grillowanie:

  1. Nagrzewamy grilla do 120-130 stopni.
  2. Przyprawione żeberka kładziemy na górną półkę grilla i w ten sposób wędzimy mięso w dużej ilości dymu przez ok. 3 godziny. Do otrzymania dużej ilość dymu używamy zrębek z drzew liściastych.
  3. Co ok. 30 min spryskujemy żeberka, aby zbyt nie wyschło. Przygotowujemy do tego mieszankę soku jabłkowego tłoczonego (70%) z octem jabłkowym (30%) lub np. bulion czy piwo. 
  4. Po 3 godzinach żeberka ściągamy z grilla, ostatni raz spryskujemy wcześniej przygotowaną mieszanką jabłkową i owijamy papierem rzeźniczym oraz folią aluminiową. 
  5. Tak owinięte żeberka dusimy na grillu przez ok. 2 godziny na górnej półce grillowej lub z dala od źródła ciepła. 
  6. Po 2 godzinach, kiedy mięso osiągnęło temperaturę ok. 95 stopni, żeberka odwijamy z folii i papieru rzeźniczego. Równomiernie smarujemy sosiwem. 
  7. Żeberka ponownie grillujemy bezpośrednio na grillu przez ok. 1 godzinę. 
  8. Po tym czasie sos fajnie się zapiecze i żeberka będą gotowe.

 

Jeżeli spodobał Ci się ten przepis, sprawdź również mojego E-Booka: "50 przepisów na mięsiwo z grilla"

Potrzebny sprzęt i akcesoria:

Pellentesque blandit, eros quis consectetur dignissim

vehicula ex

consectetur adipiscing elit. Morbi at nisi venenatis, tempus mauris ut

Lorem ipsum dolor sit amet

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium

Makroskładniki:

Przybliżona wartość kcal na 100g wyrobu przed obróbką termiczną* to xxx kcal W tym:
xxx g białka
xxx g tłuszczów
xxx g węglowodanów
Wartości mogą się nieco różnić w zależności od rodzajów użytego mięsa oraz jego pochodzenia.

*Po obróbce termicznej/dojrzewaniu waga wyrobu może się zmniejszyć o 20-40%.

Czyli 100g gotowej wędliny/potrawy, która straciła ok. 30% masy podczas obróbki będzie miało więcej kalorii - około XXX (tutaj podaj obliczoną kaloryczność wędliny, która straciła 30% masy)

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium
Bartek
Jeżeli masz problem z przepisem lub pytania dotyczące obróbki mięsa to na pewno Ci pomogę!
Czat z pomocą dostępny jest tylko dla członków Akademii Mięsa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram