fbpx
Grillowane
Czas przygotowania: 5 godzin

Mięsna pizza

Czas grillowania: 5 minut
Metoda: grillowanie pośrednie
Temperatura: 300-350 °C

Skladniki dla 4 porcji porcji porcji:

    Ciasto

  • 500g

    mąki Tippo 00

  • 250ml

    wody

  • 10g

    suchych drożdży

  • 5g

    cukru

  • 4g

    soli

  • 5g

    oliwy

  • Dodatki do pizzy

  • 400g

    mielona wołowina (kark wołowy)

  • 200g

    salami pepperoni

  • 200g

    boczek

  • 200g

    cebula

  • 200g

    tarty ser mozzarella

  • 50g

    tarty ser cheddar

  • Sos

  • 300g

    passata pomidorowa

  • 3g

    oregano

  • 3g

    bazylia

  • 5g

    cukier

  • 4g

    czosnek granulowany

  • sól i pieprz do smaku

Przepis tekstowy:

Przygotowanie ciasta

  1. Odmierzamy mąkę.
  2. Robimy zaczyn z części wody, drożdży, cukru i odrobiny mąki, odstawiamy na 5-10 minut (aż zaczną pracować).
  3. Sól oraz oliwę dodajemy do mąki.
  4. Łączymy zaczyn, mąkę oraz pozostałą wodę. Całość dokładnie mieszamy i zagniatamy.
  5. Miskę natłuszczamy oliwą i umieszczamy w niej ciasto na 3-4 godziny pod przykryciem (do wyrośnięcia).

Przygotowanie dodatków do pizzy

  1. Wołowinę mielimy.
  2. Wędlinę kroimy w plastry.
  3. Podsmażamy wołowinę i cebulę. 

Przygotowanie sosu

  1. Passatę oraz przyprawy (oregano, bazylia, cukier, czosnek, sól, pieprz) umieszczamy w rondelku i gotujemy na małym ogniu, aż się zredukuje.

Przygotowanie pizzy

  1. Przygotowujemy spód do pizzy.
  2. Na ciasto kładziemy kolejno: sos, tarty ser mozzarella, pepperoni, podsmażone mięso wołowe, boczek, skarmelizowana cebulka, odrobina sera cheddar.
  3. Pieczemy pizzę na grillu w 300-350°C przez 5 minut lub w piekarniku w 250°C przez 10-15 minut.

 

Poznaj inne smaczne przepisy i zostań mistrzem grillowania z moim kursem - sprawdź go tutaj.

 

Potrzebny sprzęt i akcesoria:

Pellentesque blandit, eros quis consectetur dignissim

vehicula ex

consectetur adipiscing elit. Morbi at nisi venenatis, tempus mauris ut

Lorem ipsum dolor sit amet

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium

Makroskładniki:

Przybliżona wartość kcal na 100g wyrobu przed obróbką termiczną* to xxx kcal W tym:
xxx g białka
xxx g tłuszczów
xxx g węglowodanów
Wartości mogą się nieco różnić w zależności od rodzajów użytego mięsa oraz jego pochodzenia.

*Po obróbce termicznej/dojrzewaniu waga wyrobu może się zmniejszyć o 20-40%.

Czyli 100g gotowej wędliny/potrawy, która straciła ok. 30% masy podczas obróbki będzie miało więcej kalorii - około XXX (tutaj podaj obliczoną kaloryczność wędliny, która straciła 30% masy)

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium
Bartek
Jeżeli masz problem z przepisem lub pytania dotyczące obróbki mięsa to na pewno Ci pomogę!
Czat z pomocą dostępny jest tylko dla członków Akademii Mięsa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram