fbpx
Grillowane
Czas przygotowania: 3 godziny

Smashburgery

Czas grillowania: 5-10 min
Metoda: grillowanie na płycie
Temperatura: 230 °C

Skladniki dla 10 porcji porcji porcji:

    Pure ziemniaczane

  • 150g

    ziemniaków

  • 30g

    mleka

  • 15g

    masła

  • Bułka - ciasto (1szt. 80g)

  • 250g

    mleka

  • 150g

    tłuczonych ziemniaków (purée)

  • 550g

    suchych drożdży

  • 5g

    mąki pszennej (typ 650)

  • 5g

    soli

  • 5g

    cukru

  • 1

    całe jajko

  • 50g

    masła

  • Sos do burgerów

  • 35g

    majonezu

  • 10g

    ketchupu

  • 10g

    musztardy miodowej

  • 15g

    posiekanych pikli

  • 10g

    posiekanej cebuli

  • 5g

    wody z pikli

  • sól i pieprz

  • Pozostałe składniki na 1 Burgera

  • 1600g

    mielonej wołowiny

  • 2

    plastry sera cheddar

  • 4g

    plastry pikli

  • 10g

    cebuli

Przepis tekstowy:

Tłuczone ziemniaki

  1. Obieramy 150g ziemniaków, gotujemy do miękkości
  2. Dobrze ugniatamy je razem z odrobiną mleka oraz masła. Musimy otrzymać delikatną postać puree

Ciasto na bułki

  1.  Do pojemnika wlewamy 250ml ciepłego mleka (35 stopni) dodajemy 9 g drożdży i 5 gram cukru..Odstawiamy na 5-10 minut az drożdze zaczną pracować.
  2. Do miski miksera dodajemy 150g tłuczonych ziemniaków, 550 gramów mąki typ 650, 5 gramów soli, mleko z drożdżami i jedno całe jajko i  miksujemy na średnich obrotach.
  3. Kiedy ciasto zacznie się wyrabiać dodajemy 50g miękkiego masła.
  4. Ciasto wyrabiamy na wolnych obrotach aż przestanie przywierać do miski  i będzie miało mniej więcej  stałą plastyczną formę.
  5. Turlamy kulkę i wrzucamy do natłuszczonej miski. Zakrywamy folią i odstawiamy na 60 min do wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie ciasto ładnie wyrosło, pozwalamy mu opaść i wyciągamy na blat. Dzielimy na porcje ok. 80 gramowe i turlamy z nich idealne kulki.
  7. Uformowane bułki układamy na blaszce i odstawiamy jeszcze pod przykryciem do wyrośnięcia na 60-90 min. Tak, aby podwoiły swoją objętość.
  8. Po tym czasie buły są gotowe do pieczenia, jeszcze tylko smarujemy je rozbełtanym jajkiem z mlekiem i pieczemy w piekarniku przez 20 min. w temperaturze 190 stopni.

Przygotowanie burgera

  1. Z mielonego mięsa formujemy 80-90 gramowe kulki
  2. Płytę grillową lub patelnię rozgrzewamy do 230 stopni i układamy na niej kulki mięsa, a następnie mocno dociskamy szpatułką, aż się rozpłaszczą
  3. Kiedy zobaczymy, że mięsiwo powoli dochodzi i pojawiają się brązowe brzegi na wierzch mięsa układamy cieniutko pokrojoną cebulę, odwracamy burgery i jeszcze raz dociskamy je do rozgrzanej płyty.
  4. Na wysmażoną stronę układamy kawałek sera cheddar i zamykamy grilla lub przykrywamy patelnię żeby ser się roztopił.
  5. Bułkę rozkrajamy i grilujemy.
  6. Na spód połówki smarujemy sos, kładziemy 2 wysmażone kotlety, a na nich kilka plastrów pikli i zamykamy druga połówką
  7. No i mamy to Smashburger gotowy!

Potrzebny sprzęt i akcesoria:

Pellentesque blandit, eros quis consectetur dignissim

vehicula ex

consectetur adipiscing elit. Morbi at nisi venenatis, tempus mauris ut

Lorem ipsum dolor sit amet

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium

Makroskładniki:

Przybliżona wartość kcal na 100g wyrobu przed obróbką termiczną* to xxx kcal W tym:
xxx g białka
xxx g tłuszczów
xxx g węglowodanów
Wartości mogą się nieco różnić w zależności od rodzajów użytego mięsa oraz jego pochodzenia.

*Po obróbce termicznej/dojrzewaniu waga wyrobu może się zmniejszyć o 20-40%.

Czyli 100g gotowej wędliny/potrawy, która straciła ok. 30% masy podczas obróbki będzie miało więcej kalorii - około XXX (tutaj podaj obliczoną kaloryczność wędliny, która straciła 30% masy)

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium
Bartek
Jeżeli masz problem z przepisem lub pytania dotyczące obróbki mięsa to na pewno Ci pomogę!
Czat z pomocą dostępny jest tylko dla członków Akademii Mięsa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram