fbpx

BLACK MONTH - KURSY NAWET 75% TANIEJ

Pieczone
Czas przygotowania: 90 minut

Pałki kurczaka w stylu BBQ - z piekarnika

Czas pieczenia: 50 minut (do 74 °C wewnątrz kurczaka)
Temperatura pieczenia: 180 °C
Ustawienie piekarnika: 

Skladniki dla 4 porcji porcji porcji:

  • 1000g

    pałek z kurczaka

  • 100g

    sos BBQ

Przepis tekstowy:

  1. Zaczynamy od nacięcia pałki mniej więcej w połowie, w tym miejscu, gdzie zaczyna się bardziej mięsna część. Nacinamy dookoła i pozbywamy się tej części ze skórą i chrząstką. Wycinamy wszystko do gołej kości.
  2. Tak przygotowanego kurczaka przyprawiamy. Do mieszanki przypraw używamy słodkiej papryki, ostrej papryki, czosnek granulowany, sól oraz pieprz.
  3. Przeprawy mieszamy i nacieramy naszego kurczaka - dokłądnie z każdej stronie.
  4. Przyprawione pałki układamy na kratce i wrzucamy je do piekarnika na ok. 50 minut na 180 stopni. Najlepiej do uzyskania 74 stopni wewnątrz kurczaka.
    Pamiętamy o podłożeniu blaszki pod spód wrazie gdyby zaczęła nam kapać z kurczaka.
  5. Po 30-40 wyciągamy kurczaka i smarujemy sosem BBQ - ten etap można powtórzyć dwukrotnie. Po 30 min i 10 min przed końcem pieczenia.
  6. Po upływie łącznie ok. 50 min wyciągamy kurczaka i możemy się zajadać - Smacznego!

Potrzebny sprzęt i akcesoria:

Pellentesque blandit, eros quis consectetur dignissim

vehicula ex

consectetur adipiscing elit. Morbi at nisi venenatis, tempus mauris ut

Lorem ipsum dolor sit amet

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium

Makroskładniki:

Przybliżona wartość kcal na 100g wyrobu przed obróbką termiczną* to xxx kcal W tym:
xxx g białka
xxx g tłuszczów
xxx g węglowodanów
Wartości mogą się nieco różnić w zależności od rodzajów użytego mięsa oraz jego pochodzenia.

*Po obróbce termicznej/dojrzewaniu waga wyrobu może się zmniejszyć o 20-40%.

Czyli 100g gotowej wędliny/potrawy, która straciła ok. 30% masy podczas obróbki będzie miało więcej kalorii - około XXX (tutaj podaj obliczoną kaloryczność wędliny, która straciła 30% masy)

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium
Bartek
Jeżeli masz problem z przepisem lub pytania dotyczące obróbki mięsa to na pewno Ci pomogę!
Czat z pomocą dostępny jest tylko dla członków Akademii Mięsa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram