Pieczone
Czas przygotowania: 2 godziny

Schabowy zawijaniec z ziołami

Czas pieczenia: 45-60 minut
Temperatura pieczenia: 220-230 °C
Ustawienie piekarnika: 

Skladniki dla 5 porcji porcji porcji:

  • 1000g

    schab

  • 150g

    zielona papryka

  • 50g

    zielony szczypiorek

  • 50g

    natka pietruszki

  • 20g

    świeżego czosnku

  • 15g

    starta skórka z cytryny

  • 8g

    pieprzu

  • 50ml

    oliwa

  • 5g

    sól

Przepis tekstowy:

Przygotowanie farszu

  1. Oczyszczamy z pestek, drobno kroimy zieloną paprykę i wrzucamy do miski.
  2. Obieramy i drobno kroimy 4 ząbki czosnku.
  3. Drobno siekamy pietruszkę i szczypiorek
  4. Dodajemy odrobinę skórki z cytryny
  5. Podlewamy oliwą
  6. Doprawiamy solą i pieprzem
  7. Całość dokładnie mieszamy.

Przygotowanie mięsa

  1. Na początek zaopatrujemy się w ładny kawałek schabu, najlepiej dokładnie oczyszczony.
  2. Oczyszczony schab rozkrajamy wzdłuż dłuższego boku, kładziemy na płasko i mniej więcej w ⅓ wysokości nacinamy go wzdłuż, rozwijamy i rozcinamy ponownie do uzyskania dużego płata schabu
  3. Płat schabu rozbijamy delikatnie, aby nie poszarpać mięsa.
  4. Na rozbity schab rozprowadzamy naszą masę paprykowo-ziołową
  5. Schab dokładnie zwijamy w roladę i związujemy, aby się nie rozleciał.
  6. Na koniec schab nacieramy oliwą.

Pieczenie

  1. Zwinięty schab przekładamy na kratkę - dobrze podłożyć coś pod spód, bo będzie trochę kapało.
  2. Schab pieczemy przez pierwsze 15 min w temp 220-230 stopni, a następnie obniżamy do 160 stopni i pieczemy przez jakieś 45 min do godziny

Aby idealnie upiec schab najlepiej użyć termometra - pieczemy do uzyskania ok. 63 stopni wewnątrz. Warto sie w taki zaopatrzyć, serio ułatwia życie.
Po tym czasie wyciągamy naszego zawijańca, który już powinien być elegancko zarumieniony i podpieczony z zewnątrz, a przy tym soczysty w środku.

Potrzebny sprzęt i akcesoria:

Pellentesque blandit, eros quis consectetur dignissim

vehicula ex

consectetur adipiscing elit. Morbi at nisi venenatis, tempus mauris ut

Lorem ipsum dolor sit amet

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium

Makroskładniki:

Przybliżona wartość kcal na 100g wyrobu przed obróbką termiczną* to xxx kcal W tym:
xxx g białka
xxx g tłuszczów
xxx g węglowodanów
Wartości mogą się nieco różnić w zależności od rodzajów użytego mięsa oraz jego pochodzenia.

*Po obróbce termicznej/dojrzewaniu waga wyrobu może się zmniejszyć o 20-40%.

Czyli 100g gotowej wędliny/potrawy, która straciła ok. 30% masy podczas obróbki będzie miało więcej kalorii - około XXX (tutaj podaj obliczoną kaloryczność wędliny, która straciła 30% masy)

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium
Bartek
Jeżeli masz problem z przepisem lub pytania dotyczące obróbki mięsa to na pewno Ci pomogę!
Czat z pomocą dostępny jest tylko dla członków Akademii Mięsa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram