Pieczone
Czas przygotowania: 24-36 h

Wędlina z piersi kurczaka z piekarnika

Czas pieczenia: Około 2 godziny (do uzyskania 72 °C wewnątrz piersi)
Temperatura pieczenia: 90 °C °C
Ustawienie piekarnika: Grzanie góra + dół

Składniki dla g wyrobu przed obróbką termiczną:g wyrobu przed obróbką termiczną:g wyrobu przed obróbką termiczną:

Po obróbce waga może się zmniejszyć o 20-30%
  • 1300g

    piersi z kurczaka

  • 19,5g

    sól kamienna/morska

  • mieszanka dowolnych przypraw (bez soli)

Wszystkie przyprawy oraz akcesoria wędliniarskie kupisz TUTAJ. Użyj kodu "COZMIESA", aby otrzymać zniżkę 10% na całe zamówienie.

Przepis tekstowy:

Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek i tłuszczu.
  2. Odmierzamy sól kamienną/morską w ilości 1,5% masy mięsa.
  3. Piersi z kurczaka zasalamy i umieszczamy w pojemniku na 12-24 h (ewentualnie możemy umieścić w solance).

Przyprawianie

  1. Zasolone piersi obtaczamy w dowolnej mieszance przypraw

Pieczenie:

  1. Mięso wieszamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 90°C i pieczemy do uzyskania temp. 72°C wewnątrz mięsa.

Opcjonalnie: Po upieczeniu i ostudzeniu mięso można zapakować w pakowarce próżniowej i umieścić w lodówce na 12 h, co pozwoli na lepsze wyrównanie wilgoci.

 

 

Więcej przepisów na smaczne wędliny znajdziesz w moim kursie "Wyrób wędlin w domowej kuchni"

Potrzebny sprzęt i akcesoria:

Pellentesque blandit, eros quis consectetur dignissim

vehicula ex

consectetur adipiscing elit. Morbi at nisi venenatis, tempus mauris ut

Lorem ipsum dolor sit amet

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium

Makroskładniki:

Przybliżona wartość kcal na 100g wyrobu przed obróbką termiczną* to xxx kcal W tym:
xxx g białka
xxx g tłuszczów
xxx g węglowodanów
Wartości mogą się nieco różnić w zależności od rodzajów użytego mięsa oraz jego pochodzenia.

*Po obróbce termicznej/dojrzewaniu waga wyrobu może się zmniejszyć o 20-40%.

Czyli 100g gotowej wędliny/potrawy, która straciła ok. 30% masy podczas obróbki będzie miało więcej kalorii - około XXX (tutaj podaj obliczoną kaloryczność wędliny, która straciła 30% masy)

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium
Bartek
Jeżeli masz problem z przepisem lub pytania dotyczące obróbki mięsa to na pewno Ci pomogę!
Czat z pomocą dostępny jest tylko dla członków Akademii Mięsa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram