fbpx
Gotowane
Czas przygotowania: 2-3 dni

Sos Demi Glace

Czas gotowania: 24-48 h

Skladniki dla 1 porcji porcji porcji:

  • 3000g

    kości wołowych ze szpikiem (ciętych)

  • 500g

    marchewki

  • 500g

    selera korzeniowego

  • 500g

    selera naciowego

  • 500g

    cebuli

  • 750ml

    wina czerwonego wytrawnego

  • 5g

    soli

  • 4g

    pieprzu

  • 5g

    liści laurowych

  • 5g

    ziela angielskiego

  • 3000g

    wody

  • pora (opcjonalnie)

  • pietruszki (opcjonalnie)

Przepis tekstowy:

  1. Kości oraz umyte i obrane warzywa wkładamy na 60 minut do piekarnika rozgrzanego na 200°C.
  2. Wszystko umieszczamy w dużym, min. 10 l garnku i zalewamy wodą do przykrycia wszystkich składników.
  3. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Gotujemy min. 24 h, najlepiej 48 h, co jakiś czas uzupełniamy wodę, która odparuje.
  5. Uzyskujemy bulion, zredukowany o połowę, który oddzielamy od kości i warzyw.
  6. Dodajemy butelkę wina.
  7. Powstały sos redukujemy do połowy objętości.
  8. Odstawiamy do schłodzenia, dzięki czemu będzie można usunąć nadmiar tłuszczu.

Potrzebny sprzęt i akcesoria:

Pellentesque blandit, eros quis consectetur dignissim

vehicula ex

consectetur adipiscing elit. Morbi at nisi venenatis, tempus mauris ut

Lorem ipsum dolor sit amet

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium

Makroskładniki:

Przybliżona wartość kcal na 100g wyrobu przed obróbką termiczną* to xxx kcal W tym:
xxx g białka
xxx g tłuszczów
xxx g węglowodanów
Wartości mogą się nieco różnić w zależności od rodzajów użytego mięsa oraz jego pochodzenia.

*Po obróbce termicznej/dojrzewaniu waga wyrobu może się zmniejszyć o 20-40%.

Czyli 100g gotowej wędliny/potrawy, która straciła ok. 30% masy podczas obróbki będzie miało więcej kalorii - około XXX (tutaj podaj obliczoną kaloryczność wędliny, która straciła 30% masy)

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium

Zobacz także inne przepisy w kategorii Gotowane:

Zobacz więcej

Bartek
Jeżeli masz problem z przepisem lub pytania dotyczące obróbki mięsa to na pewno Ci pomogę!
Czat z pomocą dostępny jest tylko dla członków Akademii Mięsa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram