fbpx
Gotowane
Czas przygotowania: 4 godziny

Chashu, boczek po japońsku

Czas gotowania: 2,5 godziny

Skladniki dla 6 porcji porcji porcji:

  • 1000g

    boczku (ze skórą)

  • Zalewa do gotowania

  • 200g

    sosu sojowego ciemnego

  • 200g

    wina mirin

  • 100ml

    sake (opcjonalnie)

  • 1

    pęczek szczypiorku

  • 4

    ząbki czosnku

  • 1szt.

    mango lub puszka pulpy z mango

  • 70g

    imbiru

Wszystkie przyprawy oraz akcesoria wędliniarskie kupisz TUTAJ. Użyj kodu "COZMIESA", aby otrzymać zniżkę 10% na całe zamówienie.

Przepis tekstowy:

Przygotowanie mięsa 

  1. Boczek dokładnie oczyszczamy. Usuwamy wszystkie błonki i zbędne pozostałości po kościach.
  2. Mięsa nie przyprawiamy. Po oczyszczeniu zwijamy je w roladę i związujemy nicią wędliniarską.

Przygotowanie zalewy

  1. Do miski lub od razu do garnka wlewamy sos sojowy, wino mirin oraz sake.
  2. Dodajemy pokrojony szczypiorek, mango rozgniecione ząbki czosnku oraz pokrojony imbir.

Gotowanie

  1. Boczek umieszczamy w zalewie i dusimy całość pod przykryciem przez 2,5-3 godziny.
  2. Po duszeniu najlepiej zostawić boczek na minimum 2 godziny jeszcze w tej zalewie, aby przeszedł smakiem. Polecam zostawić na całą noc w lodówce.
  3. Po tym czasie wyciągamy boczek z zalewy i możemy konsumować. Boczek nadaje się do jedzenia na zimno, jak i dodatek na ciepło.

Potrzebny sprzęt i akcesoria:

Pellentesque blandit, eros quis consectetur dignissim

vehicula ex

consectetur adipiscing elit. Morbi at nisi venenatis, tempus mauris ut

Lorem ipsum dolor sit amet

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium

Makroskładniki:

Przybliżona wartość kcal na 100g wyrobu przed obróbką termiczną* to xxx kcal W tym:
xxx g białka
xxx g tłuszczów
xxx g węglowodanów
Wartości mogą się nieco różnić w zależności od rodzajów użytego mięsa oraz jego pochodzenia.

*Po obróbce termicznej/dojrzewaniu waga wyrobu może się zmniejszyć o 20-40%.

Czyli 100g gotowej wędliny/potrawy, która straciła ok. 30% masy podczas obróbki będzie miało więcej kalorii - około XXX (tutaj podaj obliczoną kaloryczność wędliny, która straciła 30% masy)

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium

Zobacz także inne przepisy w kategorii Gotowane:

Zobacz więcej

Bartek
Jeżeli masz problem z przepisem lub pytania dotyczące obróbki mięsa to na pewno Ci pomogę!
Czat z pomocą dostępny jest tylko dla członków Akademii Mięsa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram