W obecnych czasach mamy dostęp do prawie każdego możliwego gatunku mięsa. W Polsce najbardziej popularne jest mięso wieprzowe, wołowe oraz drobiowe, szczegółowo omówię każde z nich jednak to właśnie temat mięsa drobiowego poruszymy w tym wpisie.
Drób, czyli zbiorcze określenie udomowionych ptaków hodowanych ze względu na mięso, jaja, pióra oraz w celach dekoracyjnych.
Wyróżnia się 3 rodzaje drobiu:
Każde z powyższych rodzajów ma swoje walory smakowe jak i odżywcze. W Polsce najczęściej spożywanym mięsem jest mięso kurczaka i indyka
Mięso drobiowe jest dużo chudsze w porównaniu do mięsa czerwonego wieprzowego czy wołowego. Mięso ma dużo niższą zawartość tłuszczu niż mięso wieprzowe czy wołowe.
Dlatego tez cieszy się dużą popularnością szczególnie wśród sportowców, a w szczególności u osób dbających o sylwetkę. Dodatkowo mięso drobiowe posiada korzystniejsze proporcje kwasów tłuszczowych nienasyconych do nasyconych. W porównaniu z innymi gatunkami mięsa, drób zawiera mniejszy udział nasyconych kwasów tłuszczowych.
Wartości odżywcze
Źródło: http://ph.ptz.icm.edu.pl/wp-content/uploads/2016/12/8-Michalczuk.pdf
W mięsie drobiowym znajdziemy także sporo witamin z grupy B - tiaminę, ryboflawinę, niacynę, pirydoksynę, kobalaminę oraz witaminę A, D oraz E. Poza zawartością witamin widocznych w Tabeli 5, mięso drobiowe jest bogate w składniki mineralne, które widoczne są w Tabeli 6
Witaminy i minerały
Źródło: http://ph.ptz.icm.edu.pl/wp-content/uploads/2016/12/8-Michalczuk.pdf
Źródło: http://ph.ptz.icm.edu.pl/wp-content/uploads/2016/12/8-Michalczuk.pdf
Mięso drobiowe jest popularne w naszych kuchniach. Drób, w szczególności kurczak czy indyk jest łatwy do przyrządzenia i podania w różnych postaciach. Idealnie nadaje się do pieczenia, duszenia, gotowania czy też smażenia. Świetnie sprawdza się jako surowiec do wyrobu różnego rodzaju wędlin, które są bardzo delikatne
Jeżeli brakuje Ci pomysłów na dania i wyroby z drobiu zajrzyj do mojej bazy przepisów z drobiu [LINK]