16 sierpnia 2023

Mięso drobiowe

W obecnych czasach mamy dostęp do prawie każdego możliwego gatunku mięsa. W Polsce najbardziej popularne jest mięso wieprzowe, wołowe oraz drobiowe, szczegółowo omówię każde z nich jednak to właśnie temat mięsa drobiowego poruszymy w tym wpisie. 

Co to jest ten Drób?

Drób, czyli zbiorcze określenie udomowionych ptaków hodowanych ze względu na mięso, jaja, pióra oraz w celach dekoracyjnych.

Wyróżnia się 3 rodzaje drobiu:

  • grzebiący, czyli kury, kurczaki, indyki i perliczki
  • wodny, czyli gęsi i kaczki
  • gołębiowaty, czyli gołębie

Każde z powyższych rodzajów ma swoje walory smakowe jak i odżywcze. W Polsce  najczęściej spożywanym mięsem jest mięso kurczaka i indyka

Właściwości mięsa drobiowego 

Mięso drobiowe jest dużo chudsze w porównaniu do mięsa czerwonego wieprzowego czy wołowego. Mięso ma dużo niższą zawartość tłuszczu niż mięso wieprzowe czy wołowe.
Dlatego tez cieszy się dużą popularnością szczególnie wśród sportowców, a w szczególności u osób dbających o sylwetkę. Dodatkowo mięso drobiowe posiada korzystniejsze proporcje kwasów tłuszczowych nienasyconych do nasyconych. W porównaniu  z innymi gatunkami mięsa, drób zawiera mniejszy udział nasyconych kwasów tłuszczowych.


Wartości odżywcze


Źródło: http://ph.ptz.icm.edu.pl/wp-content/uploads/2016/12/8-Michalczuk.pdf

W mięsie drobiowym znajdziemy także sporo witamin z grupy B - tiaminę, ryboflawinę, niacynę, pirydoksynę, kobalaminę oraz witaminę A, D oraz E.  Poza zawartością witamin widocznych w Tabeli 5, mięso drobiowe jest bogate w składniki mineralne, które widoczne są w Tabeli 6


Witaminy i minerały


Źródło: http://ph.ptz.icm.edu.pl/wp-content/uploads/2016/12/8-Michalczuk.pdf

Źródło: http://ph.ptz.icm.edu.pl/wp-content/uploads/2016/12/8-Michalczuk.pdf

Zastosowanie kulinarne 

Mięso drobiowe jest popularne w naszych kuchniach. Drób, w szczególności kurczak czy indyk jest łatwy do przyrządzenia i podania w różnych postaciach. Idealnie nadaje się do pieczenia, duszenia, gotowania czy też smażenia. Świetnie sprawdza się jako surowiec do wyrobu różnego rodzaju wędlin, które są bardzo delikatne 

Jeżeli brakuje Ci pomysłów na dania i wyroby z drobiu zajrzyj do mojej bazy przepisów z drobiu [LINK]

Podsumowując

  1. Mięso drobiowe jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm.
  2. Mięso drobiowe zawiera mało tłuszczu, przez co ma niską wartość energetyczną. Najwięcej tłuszczu pod skórą, co ułatwia jego oddzielanie
  3. Drób zawiera dobrą proporcję kwasów tłuszczowych nienasyconych do nasyconych.
  4. Mięso drobiowe jest bogate w cynk, magnez, potas i witamin z grupy B, co powoduje większy pobór energii z pożywienia i wzmacnia układ odpornościowy.
Bartek
Jeżeli masz problem z przepisem lub pytania dotyczące obróbki mięsa to na pewno Ci pomogę!
Czat z pomocą dostępny jest tylko dla członków Akademii Mięsa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram