fbpx
16 sierpnia 2023

Wędzenie, o co w tym chodzi?

Dzięki wędzeniu mięso nabiera niepowtarzalnego smaku i aromatu, ale to nie wszystko! Wędzenie jest jedną z najstarszych metod utrwalania mięsa zaraz obok suszenia i solenia. Wędzenie najprościej mówiąc polega na nasyceniu mięsa składnikami dymu, a przy tym obsuszeniu mięsa. 

Co daj nam wędzenie?

- spowalnia rozwój bakterii (w skład dymu wchodzą substancje bakteriostatyczne i bakteriobójcze),

- wydłuża przydatność wyrobu do spożycia (szczególnie w przypadku długiego wędzenia na zimno),

- nadaje niepowtarzalny smak i aromat,

- nadaje wyrobom specyficzny kolor.

Metody wędzenia

Wiemy już czym jest wędzenie w samo w sobie jednak możemy jeszcze wyróżnić kilka metod wędzenia:

- zimne ( ok. 22 stopnie C)

- ciepłe ( od 22 do 45 stopni celsjusza )

- gorące w tym pieczenie (od 45 do 90 stopnic Celsjuesza powyżej 75 stopni pieczenie)

 Różne źródła podają różne zakresy temperatur, ale tak by wyglądały uśrednione wartości. 

Więcej o każdej z tych metod oraz ich przeznaczeniu napiszę w osobnym artykule.

Czas wędzenia 

Co do czasu wędzenia to nie ma ja jednakowe czasu dla każdego z wyrobów. Najczęściej wyroby wędzone na ciepło wędzimy do uzyskania satysfakcjonującego nas koloru - przeważnie jest to kilka godzin. W przypadku wędzenia na zimno i chęci wydłużenia przydatności wyrobu wędzimy na zimno kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt godzin.

Barwa wędzenia

Barwa naszych wyrobów w dużej mierze zależy od gatunku mięsa, jakiego użyliśmy, jak długo było wędzone oraz jaką metodą, a także tego, jakiego drewna użyliśmy do wędzenia. 

**UWAGA**

Przed wędzeniem mięso powinno być dobrze wysuszone, ponieważ do mokrego wyrobu bardzo łatwo skraplają się i przylepiają cząsteczki sadzy. Na zewnętrznej części naszego wyrobu nie powinny znajdować się czarne plamy dymu i ogólnie nasze wyroby nie powinny być osmolone. Takie produkty są niebezpieczne na zdrowia!

Aromat wędzenia

Aromat wędzenia powstaje w połączeniu zapachu mięsa, dymu i mieszanki użytych przypraw. Jest on mocno uzależniony od długości wędzenia naszego wyrobu, a także od użytego drewna do wędzenia. 

Jeżeli chcemy uzyskać delikatny smak i aromat wędzenia wyroby powinny być wędzone krócej i w niższe temperaturze. Przedłużanie czasu wędzenia powoduje nadanie bardziej wyrazistego smaku i zapachu.

Jakie drewno do wędzenia? 

Do wędzenia powinno się stosować drewno twarde (drewno z drzew liściastych). Drewno z drzew iglastych jest miękkie i zawiera dużo żywicy, której spalanie wytwarza dużo szkodliwych dla zdrowia substancji, przez co nie nadaję się do wędzenia. 

W zależności od użytego rodzaju drewna możemy nadać wyrobom odpowiedni aromat, smak i barwę

Najczęstsze błędy podczas wędzenia 

  • brak osuszania wyrobów, przed wędzeniem,
  • stosowanie zbyt mokrego drewna,
  • brak kontroli temperatury (zbyt wysoka temperatura)
  • zepsucie mięsa już na etapie peklowania (Zobacz jak peklować mięso)
Bartek
Jeżeli masz problem z przepisem lub pytania dotyczące obróbki mięsa to na pewno Ci pomogę!
Czat z pomocą dostępny jest tylko dla członków Akademii Mięsa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram