fbpx
Pieczone
Czas przygotowania: 4 godziiny

Szarpana wieprzowina

Czas pieczenia: 3,5 godziiny
Temperatura pieczenia: 180-200 °C
Ustawienie piekarnika: grzanie góra + dół

Skladniki dla 5 porcji porcji porcji:

    Colesław

  • 700g

    białej kapusty

  • 50g

    cebuli

  • 100g

    marchewki

  • 30g

    majonezu

  • 4g

    pieprzu

  • 10g

    soku z cytryny

  • 10g

    soli

  • Szarpana wieprzowina

  • 1000g

    łopatki wieprzowej

  • 5g

    wędzonej papryki

  • 5g

    słodka papryka

  • 5g

    czosnek suszony

  • 5g

    sól wędzona

  • 5g

    sól

  • 1g

    majeranku

  • 15g

    cukru

  • Sosiwo do szarpanej wieprzowiny

  • 50g

    octu jabłkowego

  • 10g

    wędzonej papryki

  • 30g

    miodu

  • 10g

    ostrej papryki

  • 200g

    wody

  • Kanapka

  • 5szt.

    bułek brioche

  • 750g

    szarpanej wieprzowiny z sosem

  • 500g

    sałatki colesław

Przepis tekstowy:

Przygotowanie mięsiwa

  1. Łopatkę oczyszczamy ze zbędnych błonek, chrząstek itp.
  2. Nacieramy wszystkimi przyprawami i pieczemy przez 30 min w temperaturze 190 stopni.
  3. Łączymy ze sobą wszystkie składniki na sos i przelewamy go do brytfanki z łopatką.
  4. Całość zakrywamy folią lub górną pokrywką od brytfanki i pieczemy przez kolejne 2,5-3 godziny w temperaturze 180-200 stopni. Można włączyć grzanie tylko dół

Colesław

  1. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski, zasalamy i chwilę ugniatamy. Następnie odstawiamy na 30 min.
  2. W międzyczasie obieramy marchewkę i ścieramy na tarce
  3.  Cebulę siekamy w drobną kosteczkę
  4. Całość warzyw łączymy ze sobą dodajemy majonez, pieprz i sok z cytryny.

Kanapka

  1. Upieczona łopatkę oddzielamy od sosu, można go jeszcze trochę zredukować.
  2. Łopatkę "szarpiemy" na mniejsze kawałki i zalewamy sosiwem
  3. Bułki brioche rozkrajamy na pół i grillujemy.
  4. Na połówce układamy wieprzowinę następnie colesław i gotowe!

Potrzebny sprzęt i akcesoria:

Pellentesque blandit, eros quis consectetur dignissim

vehicula ex

consectetur adipiscing elit. Morbi at nisi venenatis, tempus mauris ut

Lorem ipsum dolor sit amet

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium

Makroskładniki:

Przybliżona wartość kcal na 100g wyrobu przed obróbką termiczną* to xxx kcal W tym:
xxx g białka
xxx g tłuszczów
xxx g węglowodanów
Wartości mogą się nieco różnić w zależności od rodzajów użytego mięsa oraz jego pochodzenia.

*Po obróbce termicznej/dojrzewaniu waga wyrobu może się zmniejszyć o 20-40%.

Czyli 100g gotowej wędliny/potrawy, która straciła ok. 30% masy podczas obróbki będzie miało więcej kalorii - około XXX (tutaj podaj obliczoną kaloryczność wędliny, która straciła 30% masy)

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium
Bartek
Jeżeli masz problem z przepisem lub pytania dotyczące obróbki mięsa to na pewno Ci pomogę!
Czat z pomocą dostępny jest tylko dla członków Akademii Mięsa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram