fbpx
Grillowane
Czas przygotowania: 24 godziny

Skrzydełka z kurczaka Buffalo

Kategorie: Potrawy
Mięso:
Drób
Obejrzyj filmik
Czas grillowania: 30 minut
Metoda: grillowanie bezpośrednie
Temperatura: 180 °C

Skladniki dla 5 porcji porcji porcji:

  • 1500g

    skrzydełka z kurczaka

  • 15g

    sól

  • 15g

    proszek do pieczenia

  • 15g

    skrobia ziemniaczana

  • Sos Buffalo

  • 150-200g

    ostrego sosu na bazie papryki

  • 1łyżka

    sosu worcestershire

  • 2łyżki

    octu jabłkowego

  • 1łyżeczka

    pieprzu cayenne

  • szczypta soli

  • 200g

    masła

  • Sos czosnkowo-parmezanowy

  • 200g

    sera parmigiano reggiano lub grana padano

  • 200g

    oleju rzepakowego lub oliwy

  • 2szt.

    żółtka jaj

  • 50ml

    sok z limonki

  • 8szt.

    ząbków czosnku

  • 20g

    musztardy dijon

  • 20g

    miodu

  • 0.5szt.

    cebuli

  • 1szt.

    papryczka chilli

  • 10g

    świeżego tymianku

  • 5g

    pietruszki

  • Sos mango-chilli

  • 3szt.

    świeże, dojrzałe mango

  • 180g

    wody

  • 50g

    cukru

  • 20g

    ostrego sosu

  • 5szt.

    papryczek chilli

  • 100ml

    sok z limonek

  • 20-30g

    oliwy

  • 150g

    masła

Przepis tekstowy:

 Przygotowanie

  1. Przygotowujemy skrzydełka - odcinamy lotki, a pozostałą część skrzydełka przecinamy w łączeniach na pojedyncze kawałki. 
  2. Zasalamy kawałki kurczaka w mieszance soli, proszku do pieczenia i skrobi ziemniaczanej. Wszystkich produktów potrzebujemy 1% masy kurczaka. U mnie jest to 1,8kg kurczaka czyli 18g soli, 18g proszku do pieczenia i 18g skrobi ziemniaczanej. Kurczaka dokładnie obtaczamy w mieszance. 
  3. Kurczaka wyciągamy, układamy na kratce do wysuszenia i wkładamy do lodówki na całą noc. 

Sos Buffalo

  1. Do garnka wlewamy 150-200g ostrego sosu, 1 łyżkę sosu worcestershire, 2 łyżki octu jabłkowego, łyżeczka pieprzu cayenne i odrobina soli do smaku. 
  2. Cały sos gotujemy na małym ogniu.
  3. Kiedy sos nabierze temperatury, dorzucamy 200g masła i całość gotujemy jeszcze przez kilka minut, do momentu aż masło całkowicie się roztopi. 
  4. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do pojemnika. 

Sos czosnkowo- parmezanowy

  1. Ser ścieramy na drobnych oczkach i wrzucamy do pojemnika blendera.
  2. Do pojemnika blendera dodajemy jeszcze 150-200g oleju rzepakowego lub oliwy, 2 żółtka jajek, sok z 1 limonki, 8 ząbków czosnku, 20g musztardy dijon i 20g miodu. 
  3. Całość blendujemy na gładką masę. Masa powinna mieć konsystencję majonezu. 
  4. Do masy dodajemy pół drobno posiekanej cebuli, drobno posiekaną papryczkę chilli, 15g posiekanego świeżego tymianku oraz 5-10g posiekanej pietruszki. 
  5. Wszystko mieszamy za pomocą łyżki i przelewamy do pojemnika. 

 

Sos mango-chilli

  1. Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, następnie wrzucamy do pojemnika blendera.
  2. Mieszamy 180g wody i 50g cukru, całość wlewamy do pojemnika z mango i blendujemy na gładką masę.
  3. Zblendowaną masę wlewamy na patelnię i dodajemy 20g dowolnego ostrego sosu. 
  4. Całość gotujemy, aby zredukować sos.
  5. Oczyszczamy i siekamy 5 papryczek chilli. Tak przygotowane papryczki wrzucamy do wysokiego kielicha blendera.
  6. Do kielicha blendera dolewamy sok z 3 limonek, 20-30g oliwy i całość blendujemy na gładką masę.
  7. Kiedy sos zacznie się redukować na patelni, dodaję do niego zblendowane papryczki chilli i całość dusimy jeszcze kilka minut, aż odparuje więcej wody.
  8. Do zredukowanego sosu dorzucamy 150g masła i gotujemy pod przykryciem, do momentu aż całe masło się rozpuści.
  9. Gotowy sos przelewamy do pojemnika.

Grillowanie

  1. Nagrzewamy grilla do 180°C.
  2. Mięso grillujemy bezpośrednio, w 160-180°C.
  3. Po 15 minutach skrzydełka przewracamy na drugą stronę i zostawiamy na kolejne 15 minut grillowania. 
  4. Gotowe zgrillowane skrzydełka łączymy z dowolnym sosem, tak aby były obtoczone w nim z każdej strony. 

 

Jeżeli spodobał Ci się ten przepis, sprawdź również mojego E-Booka: "50 przepisów na mięsiwo z grilla"

Potrzebny sprzęt i akcesoria:

Pellentesque blandit, eros quis consectetur dignissim

vehicula ex

consectetur adipiscing elit. Morbi at nisi venenatis, tempus mauris ut

Lorem ipsum dolor sit amet

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium

Makroskładniki:

Przybliżona wartość kcal na 100g wyrobu przed obróbką termiczną* to xxx kcal W tym:
xxx g białka
xxx g tłuszczów
xxx g węglowodanów
Wartości mogą się nieco różnić w zależności od rodzajów użytego mięsa oraz jego pochodzenia.

*Po obróbce termicznej/dojrzewaniu waga wyrobu może się zmniejszyć o 20-40%.

Czyli 100g gotowej wędliny/potrawy, która straciła ok. 30% masy podczas obróbki będzie miało więcej kalorii - około XXX (tutaj podaj obliczoną kaloryczność wędliny, która straciła 30% masy)

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium
Bartek
Jeżeli masz problem z przepisem lub pytania dotyczące obróbki mięsa to na pewno Ci pomogę!
Czat z pomocą dostępny jest tylko dla członków Akademii Mięsa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram