fbpx
Pieczone
Czas przygotowania: 3-4 godziny

Porchetta – włoski boczek pieczony

Czas pieczenia: 120 min + 20 min
Temperatura pieczenia: 120/230 °C
Ustawienie piekarnika: 

Skladniki dla 6 porcji porcji porcji:

  • 1000g

    boczek ze skórą

  • 400g

    polędwiczka wieprzowa

  • 23g

    sól

  • 8g

    pieprz

  • 5g

    słodka papryka

  • 5g

    ostra papryka

  • 8g

    czosnek

  • 50ml

    ocet ryżowy lub ocet jabłkowy

Przepis tekstowy:

Przygotowanie mięsa

  1. Boczek docinamy tak, aby bez problemu go zwinąć w roladę. Podobnie z polędwiczką, docinamy tak, aby mieściła się wewnątrz zwiniętego boczku.
  2. Boczek i polędwiczkę nacieramy mieszanką przypraw, zwijamy w roladę i mocno związujemy sznurkiem wędliniarskim. Przyprawy możesz kupić TUTAJ -10% z kodem "cozmiesa"
  3. Ostrym szpikulcem lub nożem z ostrą końcówką i nakłuwamy skórę na boczku, pomoże to przeniknąć soli wewnątrz i wyciągnąć wodę ze skóry.
  4. Opcjonalnie skórę nacieramy solą i odstawiamy do lodówki na 12 godzin

Pieczenie

  1. Po 12 godzinach wyciągamy boczek, ścieramy resztki soli i układamy boczek na kratce.
    Pamiętamy, aby na spód piekarnika podstawić blaszkę, na którą będzie skapywać tłuszcz.
  2. Skórę obficie smarujemy vinegarem, sokiem z cytryny lub octem jabłkowym
  3. Przed wstawieniem do piekarnika posypujemy skórę szczyptą soli.
  4. Na początek boczek pieczemy 90-120 minut w 120 stopniach do uzyskania 68 stopni wewnątrz.
  5. Po tym czasie podnosimy temperaturę w piekarniku do 230 stopni i pieczemy boczek do momentu kiedy na skórce zaczną się pojawiać pęcherzyki. Boczek kilka razy obracamy, aby skórka wyprażyła się z każdej strony. Można włączyć termoobieg
  6. Po tym czasie wyciągamy boczek z piekarnika i możemy zabierać się za jedzenie

Potrzebny sprzęt i akcesoria:

Pellentesque blandit, eros quis consectetur dignissim

vehicula ex

consectetur adipiscing elit. Morbi at nisi venenatis, tempus mauris ut

Lorem ipsum dolor sit amet

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium

Makroskładniki:

Przybliżona wartość kcal na 100g wyrobu przed obróbką termiczną* to xxx kcal W tym:
xxx g białka
xxx g tłuszczów
xxx g węglowodanów
Wartości mogą się nieco różnić w zależności od rodzajów użytego mięsa oraz jego pochodzenia.

*Po obróbce termicznej/dojrzewaniu waga wyrobu może się zmniejszyć o 20-40%.

Czyli 100g gotowej wędliny/potrawy, która straciła ok. 30% masy podczas obróbki będzie miało więcej kalorii - około XXX (tutaj podaj obliczoną kaloryczność wędliny, która straciła 30% masy)

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium
Bartek
Jeżeli masz problem z przepisem lub pytania dotyczące obróbki mięsa to na pewno Ci pomogę!
Czat z pomocą dostępny jest tylko dla członków Akademii Mięsa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram