żeberka wieprzowe
sól
pieprz
czosnek granulowany
papryka wędzona
brązowy cukier
masło
1. Oczyszczamy mięso i usuwamy błonę, która znajduje się po mniej mięsnej stronie.
2. Doprawiamy solą oraz pieprzem z każdej strony
3. Dodajemy po łyżeczce granulowanego czosnku i wędzonej papryki na każdą stronę i równomiernie rozcieramy.
4. Żeberka układamy na papierze do pieczenia posypujemy 3-4 łyżkami stołowymi brązowego cukru i na wierzch kładziemy 2 kawałki masła.
5. Całość dobrze zawijamy w papier a następnie w folię aluminiową i wrzucamy do piekarnika na 2 godziny na 150 stopni.
6. Po 2 godzinach wyciągamy żeberka i smarujemy dowolnym sosem BBQ.
7. Posmarowane żeberka wrzucamy do piekarnika na kolejne 30 min na 200 stopni.
8. Po 30 minutach wyciągamy dajemy im odpocząć pare min i możemy próbować.
Smacznego!
Pellentesque blandit, eros quis consectetur dignissim
vehicula ex
consectetur adipiscing elit. Morbi at nisi venenatis, tempus mauris ut
Lorem ipsum dolor sit amet
Przybliżona wartość kcal na 100g wyrobu przed obróbką termiczną* to xxx kcal W tym:
xxx g białka
xxx g tłuszczów
xxx g węglowodanów
Wartości mogą się nieco różnić w zależności od rodzajów użytego mięsa oraz jego pochodzenia.
*Po obróbce termicznej/dojrzewaniu waga wyrobu może się zmniejszyć o 20-40%.
Czyli 100g gotowej wędliny/potrawy, która straciła ok. 30% masy podczas obróbki będzie miało więcej kalorii - około XXX (tutaj podaj obliczoną kaloryczność wędliny, która straciła 30% masy)