fbpx
Pieczone
Czas przygotowania: 3 godziny

Żeberka w sosie BBQ - pieczone w piekarniku

Czas pieczenia: 2,5 godziny
Temperatura pieczenia: 150-200 °C
Ustawienie piekarnika: 

Skladniki dla 3 porcji porcji porcji:

  • 800g

    żeberka wieprzowe

  • 5g

    sól

  • 5g

    pieprz

  • 6g

    czosnek granulowany

  • 8g

    papryka wędzona

  • 40g

    brązowy cukier

  • 40g

    masło

Przepis tekstowy:

1. Oczyszczamy mięso i usuwamy błonę, która znajduje się po mniej mięsnej stronie.

2. Doprawiamy solą oraz pieprzem z każdej strony

3. Dodajemy po łyżeczce granulowanego czosnku i wędzonej papryki na każdą stronę i równomiernie rozcieramy.

4. Żeberka układamy na papierze do pieczenia posypujemy 3-4 łyżkami stołowymi brązowego cukru i na wierzch kładziemy 2 kawałki masła.

5. Całość dobrze zawijamy w papier a następnie w folię aluminiową i wrzucamy do piekarnika na 2 godziny na 150 stopni.

6. Po 2 godzinach wyciągamy żeberka i smarujemy dowolnym sosem BBQ.

7. Posmarowane żeberka wrzucamy do piekarnika na kolejne 30 min na 200 stopni.

8. Po 30 minutach wyciągamy dajemy im odpocząć pare min i możemy próbować.

Smacznego!

Potrzebny sprzęt i akcesoria:

Pellentesque blandit, eros quis consectetur dignissim

vehicula ex

consectetur adipiscing elit. Morbi at nisi venenatis, tempus mauris ut

Lorem ipsum dolor sit amet

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium

Makroskładniki:

Przybliżona wartość kcal na 100g wyrobu przed obróbką termiczną* to xxx kcal W tym:
xxx g białka
xxx g tłuszczów
xxx g węglowodanów
Wartości mogą się nieco różnić w zależności od rodzajów użytego mięsa oraz jego pochodzenia.

*Po obróbce termicznej/dojrzewaniu waga wyrobu może się zmniejszyć o 20-40%.

Czyli 100g gotowej wędliny/potrawy, która straciła ok. 30% masy podczas obróbki będzie miało więcej kalorii - około XXX (tutaj podaj obliczoną kaloryczność wędliny, która straciła 30% masy)

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium
Bartek
Jeżeli masz problem z przepisem lub pytania dotyczące obróbki mięsa to na pewno Ci pomogę!
Czat z pomocą dostępny jest tylko dla członków Akademii Mięsa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram