fbpx
Grillowane
Czas przygotowania: 24 godziny

Mięsny szaszłyk z rożna (7 rodzajów mięsa)

Czas grillowania: 3-4 godziny
Metoda: grillowanie na rożnie
Temperatura: 150-180 °C

Składniki dla g wyrobu przed obróbką termiczną:g wyrobu przed obróbką termiczną:g wyrobu przed obróbką termiczną:

Po obróbce waga może się zmniejszyć o 20-30%

    Szaszłyk

  • 700g

    mięsa z piersi kurczaka

  • 700g

    mięsa z ud kurczaka

  • 1000g

    karku wołowego

  • 1000g

    łopatki wieprzowej

  • 1000g

    karkówki wieprzowej

  • 400g

    słonina

  • 500g

    wędzony boczek

  • 62g

    soli

  • Marynata enzymatyczna

  • 100ml

    oliwy

  • 50g

    octu jabłkowego

  • 50g

    sok z kiwi

  • 50g

    ostra musztarda

  • 30g

    słodkiej papryki

  • 1łyżka

    miodu

  • 10g

    suszony czosnek

  • 15g

    wędzone chilli

  • 5g

    mielona kolendra

  • Lawasz

  • 350ml

    letniej wody

  • 7g

    suszonych drożdży

  • 5g

    cukru

  • 500g

    mąki chlebowej typ 650-750

  • 5g

    soli

  • 10g

    oliwy

  • Sos

  • 100g

    jogurt naturalny

  • 10g

    siekany koperek

  • 10g

    siekany lszczypiorek

  • 1g

    suszone oregano

  • 10g

    czosnek świeży

  • 5g

    sok z cytryny

  • sól i pieprz do smaku

Przepis tekstowy:

Przygotowanie mięsa:

  1. Karkówkę oraz łopatkę kroimy na 1 cm plastry.
  2. Mięso z piersi kurczaka oczyszczamy z błonek i pozostałości kostek, chrząstek.
  3. Mięso z ud kurczaka trybujemy. Część mięsa oddzielamy od skóry.
  4. Drób umieszczamy w jednej misce, wieprzowinę w drugiej, a wołowinę w trzeciej.
  5. Solankujemy na sucho - 30 g soli do wieprzowiny, 20 g soli do drobiu, 12 g soli do wołowiny.
  6. Zasolone mięso umieszczamy w lodówce na 12 h.

 

Marynowanie mięsa:

  1. Przygotowujemy marynatę: wszystkie składniki dokładnie mieszamy, do uzyskania konsystencji wody.
  2. Mięso wieprzowe i wołowe delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
  3. Piersi z kurczaka kroimy na pół.
  4. Do każdej porcji mięsa dodajemy część marynaty i dokładnie mieszamy.
  5. Zamarynowane mięso odstawiamy do lodówki na min. 2 h.

 

Przygotowanie szaszłyka:

  1. Na rożen nabijamy kolejno: karkówkę, pierś z kurczaka, wędzony boczek, kark wołowy, łopatkę, słoninę, mięso z ud kurczaka.
  2. Rożen umieszczamy na ruszcie.
  3. Grillujemy ok. 2-3 h do uzyskania temp. 72°C wewnątrz mięsa.

 

Przygotowanie lawaszy:

  1. Wodę łączymy z drożdżami i cukrem, odstawiamy na 10 min., aż zaczyn zacznie pracować.
  2. Do zaczynu dodajemy mąkę, sól i oliwę.
  3. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie lepić się do rąk.
  4. Wyrobione ciasto umieszczamy w naoliwionej misce.
  5. Odstawiamy na 1 h, do podwojenia objętości.
  6. Ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy.
  7. Grillujemy na planszy, 30-60 sekund na każdej stronie.

 

Przygotowanie sosu: 

  1. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać.

Złożenie dania:

  1. Mięso z szaszłyka ścinamy.
  2. Na picie układamy grillowane warzywa oraz mięso, polewamy sosem jogurtowym.
  3. Zwijamy w kebab.

 

Jeżeli ten przepis przypadł Ci do gustu zapraszam do sprawdzenia innych moich przepisów na mięsiwo z grilla.

Potrzebny sprzęt i akcesoria:

Pellentesque blandit, eros quis consectetur dignissim

vehicula ex

consectetur adipiscing elit. Morbi at nisi venenatis, tempus mauris ut

Lorem ipsum dolor sit amet

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium

Makroskładniki:

Przybliżona wartość kcal na 100g wyrobu przed obróbką termiczną* to xxx kcal W tym:
xxx g białka
xxx g tłuszczów
xxx g węglowodanów
Wartości mogą się nieco różnić w zależności od rodzajów użytego mięsa oraz jego pochodzenia.

*Po obróbce termicznej/dojrzewaniu waga wyrobu może się zmniejszyć o 20-40%.

Czyli 100g gotowej wędliny/potrawy, która straciła ok. 30% masy podczas obróbki będzie miało więcej kalorii - około XXX (tutaj podaj obliczoną kaloryczność wędliny, która straciła 30% masy)

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium
Bartek
Jeżeli masz problem z przepisem lub pytania dotyczące obróbki mięsa to na pewno Ci pomogę!
Czat z pomocą dostępny jest tylko dla członków Akademii Mięsa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram