Pieczone
Czas przygotowania: 24 godziny

Kurczak pieczony w całości

Czas pieczenia: 2,5 godziny
Temperatura pieczenia: 180 °C / 225 °C
Ustawienie piekarnika: grzanie dół / góra + dół

Skladniki dla 1 porcji porcji porcji:

    Kurczak

  • 1szt.

    cały kurczak

  • 100g

    masła

  • 10g

    oliwy

  • 5g

    pieprzu

  • 3szt.

    ząbki czosnku

  • 1szt.

    natka pietruszki

  • Solanka 8% - składniki na litr wody

  • 920g

    wody (wody tyle aby zakryć kurczaka)

  • 80g

    soli

  • 2szt.

    cytryny

  • 4szt.

    ząbki czosnku

  • 5szt.

    ziaren ziela angielskiego

  • 5szt.

    liście laurowe

  • 5g

    cukru lub miodu

  • Gremolata

  • 1szt.

    natka pietruszki

  • 4szt.

    ząbki czosnku

  • skórka z połowy cytryny

  • 5g

    oliwy

  • 1g

    soli

  • Sałatka

  • 500g

    czerwonej kapusty

  • 50g

    ogórka

  • 5szt.

    rzodkiewek

  • 1łyżka

    soku z cytryny

  • 20g

    majonezu

  • 5g

    miodu

  • 2g

    pieprzu

  • 5g

    soli

  • 10g

    oliwy

Przepis tekstowy:

Przygotowanie solanki

  1. Wkładamy kurczaka do miski lub garnka i zalewamy go wodą. Pozwoli to nam sprawdzić ile zalewy będziemy potrzebować.
  2. Do ilości wody jaką będziemy potrzebować dodajemy pozostałe składniki zalewy (według instrukcji wyżej)
  3. Całość solanki mieszamy do rozpuszczenia soli
  4. Oczyszczonego kurczaka wkładamy do solanki i odstawiamy do lodówki na 12-24 godziny

Sałatka

  1. Kapustę szatkujemy, zasalamy następnie ugniatamy i odstawiamy na 30 minut
  2. Po tym czasie odlewamy nagromadzoną wodę i dodajemy do kapusty cienko pokrojoną rzodkiewkę i ogórka
  3. Dodajemy majonez, pieprz, miód, sok z cytryny i całość mieszamy.

Gremolata

  1. Pietruszkę siekamy
  2. Do pietruszki ścieramy skórkę z cytryny
  3. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
  4. Całość doprawiamy solą i podlewamy oliwą.

Pieczenie kurczaka

  1. Kurczaka wyciągamy z solanki i osuszamy papierowymi ręcznikami.
  2. Do środka kurczaka wkładamy obrany czosnek, natkę pietruszki i ćwiartki cytryny (moga być te z zalewy).
  3. Całego kurczaka smarujemy oliwą,  doprawiamy pieprzem, zakrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
  4. Kurczaka pieczemy w tej temperaturze przez jakieś 2 godziny - do uzyskania 68 stopni wewnątrz. Co jakiś czas  go obracając. Kurczaka można wstawić na niższą półkę lub ustawić grzanie tylko od dołu.
  5. Po godzinie pieczenia dorzucamy do brytfanki masło i co jakiś czas podlewamy go tłuszczem i obracamy
  6. Kiedy kurczak osiągnie odpowiednią temperaturę odkrywamy go i zwiększamy temperaturę na 220-250 stopni. Pieczemy w tej temperaturze przez jakieś 30 minut do momentu aż uzyska złocisty kolor. Na tym etapie pilnujemy kurczaka, żeby się nie spiekł za mocno
  7. Po upieczeniu kurczaka odstawiamy na parę 5-10 minut. Po tym czasie serwujemy z dodatkami

Potrzebny sprzęt i akcesoria:

Pellentesque blandit, eros quis consectetur dignissim

vehicula ex

consectetur adipiscing elit. Morbi at nisi venenatis, tempus mauris ut

Lorem ipsum dolor sit amet

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium

Makroskładniki:

Przybliżona wartość kcal na 100g wyrobu przed obróbką termiczną* to xxx kcal W tym:
xxx g białka
xxx g tłuszczów
xxx g węglowodanów
Wartości mogą się nieco różnić w zależności od rodzajów użytego mięsa oraz jego pochodzenia.

*Po obróbce termicznej/dojrzewaniu waga wyrobu może się zmniejszyć o 20-40%.

Czyli 100g gotowej wędliny/potrawy, która straciła ok. 30% masy podczas obróbki będzie miało więcej kalorii - około XXX (tutaj podaj obliczoną kaloryczność wędliny, która straciła 30% masy)

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium
Bartek
Jeżeli masz problem z przepisem lub pytania dotyczące obróbki mięsa to na pewno Ci pomogę!
Czat z pomocą dostępny jest tylko dla członków Akademii Mięsa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram