fbpx
Pieczone
Czas przygotowania: 4 godziny

Karkówka wolno pieczona

Czas pieczenia: 3 godziny
Temperatura pieczenia: 180 °C/ 190 °C
Ustawienie piekarnika: grzanie góra + dół

Skladniki dla 5 porcji porcji porcji:

  • 1000g

    karkówka wieprzowa

  • 100g

    cebula

  • 4szt.

    ząbki czosnku

  • 50g

    sos bbq

  • 15g

    sól

  • 4szt.

    liście laurowe

  • 5szt.

    ziaren ziela angielskiego

  • 10g

    płatki chilli

Przepis tekstowy:

Solenie

  1. Kawałek karkówki wieprzowej oczyszczamy z błonek, zbędnych pozostałości i ewentualnie nadmiaru tłuszczu.
  2. Do solenia używamy ok 15g soli (w zależności od kawałka mięsa zachowujemy proporcję 10-15g/kg), 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 10 g płatków chili opcjonalnie dla ostrości i 2 ząbki czosnku i 1 pokrojoną cebulę.
  3. Całość wsypujemy do worka wraz z karkówką i zamykamy próżniowo lub pozbywamy się powietrza z worka (można użyć zip bagów)
  4. Odstawiamy do lodówki na 48 godzin, raz dziennie można rozmasować kawałek. Czas można skrócić do 24 godzin jednak nie da to takiego samego efektu.

Pieczenie

  1. Po dwóch dniach wyciągamy karkówkę z worka, dokładnie obmywamy z nadmiaru soli i przypraw, a następnie osuszamy.
  2. Mięso układamy na foli aluminiowej- błyszczącą stroną w stronę mięsa i dokładnie smarujemy sosem BBQ.
  3. Szczelnie zawijamy i układamy w blaszce lub żaroodpornym naczyniu.
  4. Karkówkę wrzucamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 2,5 godziny.
  5. Po 2,5 godzinie wyciągamy karkówkę odwijamy ze sreberka, smarujemy jeszcze raz sosem bbq i przekładamy mięso do naszego naczynia ( już bez folii).
  6. Pieczemy kolejne 30 min w temperaturze 190 stopni.
  7. Po łącznie 3 godzinach pieczenia wyciągamy karkówkę i możemy rozkoszować się naszą pieczenią.

Karkówkę można odstawić na noc do lodówki i po schłodzeniu i pokrojeniu w plasterki idealnie nadaję się na kanapki.

Potrzebny sprzęt i akcesoria:

Pellentesque blandit, eros quis consectetur dignissim

vehicula ex

consectetur adipiscing elit. Morbi at nisi venenatis, tempus mauris ut

Lorem ipsum dolor sit amet

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium

Makroskładniki:

Przybliżona wartość kcal na 100g wyrobu przed obróbką termiczną* to xxx kcal W tym:
xxx g białka
xxx g tłuszczów
xxx g węglowodanów
Wartości mogą się nieco różnić w zależności od rodzajów użytego mięsa oraz jego pochodzenia.

*Po obróbce termicznej/dojrzewaniu waga wyrobu może się zmniejszyć o 20-40%.

Czyli 100g gotowej wędliny/potrawy, która straciła ok. 30% masy podczas obróbki będzie miało więcej kalorii - około XXX (tutaj podaj obliczoną kaloryczność wędliny, która straciła 30% masy)

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium
Bartek
Jeżeli masz problem z przepisem lub pytania dotyczące obróbki mięsa to na pewno Ci pomogę!
Czat z pomocą dostępny jest tylko dla członków Akademii Mięsa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram