fbpx
Pieczone
Czas przygotowania: 2 godziny

Kabanosy pieczone w piekarniku

Czas pieczenia: 60-90 minut (do uzyskania 68 °C wewnątrz)
Temperatura pieczenia: 90 °C
Ustawienie piekarnika: 

Składniki dla g wyrobu przed obróbką termiczną:g wyrobu przed obróbką termiczną:g wyrobu przed obróbką termiczną:

Po obróbce waga może się zmniejszyć o 20-30%
  • 500g

    wieprzowina klasa I ( łopatka/szynka)

  • 500g

    wieprzowina klasa II ( boczek/podgardle)

  • 16g

    peklosól

  • 4g

    czosnek suszony

  • 4g

    grubo mielony pieprz

  • 0.5g

    gałka muszkatołowa

  • 0.5g

    kolendra mielona

  • jelita baranie 22-24mm.

Przepis tekstowy:

Peklowanie

  1. Klasę 1 i 2 mięsa wieprzowego kroimy w kostkę 3 cm i odkładamy w osobnych pojemnikach
  2. Mięso mieszamy z peklosolą 18g/kg.
  3. Mięso peklujemy 24 godziny.

Mielenie/nadziewanie

  1. Zapeklowane mięso mieszamy z przyprawami
  2. Przyprawione mięso mielimy na sitku 7-8mm
  3. Do nadziewania używamy jelit baranich 22-24mm. Jelita na specjalnych paskach ułatwiających nakładanie na lejek znajdziesz TUTAJ (- 10% z kodem "cozmiesa" )
  4. Kabanosy odstawiamy na co najmniej kilka godzin do osadzenia.

Pieczenie

  1. Kabanosy wieszamy na kratce w piekarniku
  2. Kabanosy pieczemy w temp 70-75 stopni do uzyskania 68 stopni wewnątrz
  3. Na koniec kabanosy możemy podpiec przez 15 min w temperaturze 100 stopni

Potrzebny sprzęt i akcesoria:

Pellentesque blandit, eros quis consectetur dignissim

vehicula ex

consectetur adipiscing elit. Morbi at nisi venenatis, tempus mauris ut

Lorem ipsum dolor sit amet

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium

Makroskładniki:

Przybliżona wartość kcal na 100g wyrobu przed obróbką termiczną* to xxx kcal W tym:
xxx g białka
xxx g tłuszczów
xxx g węglowodanów
Wartości mogą się nieco różnić w zależności od rodzajów użytego mięsa oraz jego pochodzenia.

*Po obróbce termicznej/dojrzewaniu waga wyrobu może się zmniejszyć o 20-40%.

Czyli 100g gotowej wędliny/potrawy, która straciła ok. 30% masy podczas obróbki będzie miało więcej kalorii - około XXX (tutaj podaj obliczoną kaloryczność wędliny, która straciła 30% masy)

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium
Bartek
Jeżeli masz problem z przepisem lub pytania dotyczące obróbki mięsa to na pewno Ci pomogę!
Czat z pomocą dostępny jest tylko dla członków Akademii Mięsa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram