fbpx
Smażone
Czas przygotowania: 1-3 godziny

Domowa kanapka drwala

Czas smażenia: -
Temperatura: - °C

Skladniki dla 1 porcji porcji porcji:

  • 5

    plastrów sera topionego

  • 2

    plastry boczku

  • 200gg

    mielonej wołowiny (20% tłuszczu)

  • 1

    jajko

  • 50g

    bułki tartej

  • 1

    liść sałaty

  • 5g

    prażonej cebulki

  • 1g

    bułka z przepisu

Przepis tekstowy:

Przygotowanie bułek

  1. Wszystkie składniki na starter wrzucamy do garnka i gotujemy na bardzo małym ogniu do uzyskania pasty. Cały czas mieszając.
  2. W międzyczasie podgrzewamy 120g mleka do 35 stopni i m ieszamy z drożdżami i odrobiną cukru. Odstawiamy na 10 minut, aby zaczęły już pracować.
  3. Do miski miksera wsypujemy wszystkie suche składniki ciasta i powoli mieszamy z mlekiem i drożdżami. Kiedy ciasto zacznie się wyrabiać dodajemy całej jako i żółtko. I po chwili rozmiękczone masło.
  4. Całość miksujemy/wyrabiamy do momentu, kiedy będzie gładkie i nie będzie przywierało.
  5. Wyrobione ciastko przekładamy do natłuszczonej miski i przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5h do wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie pozwalamy ciastu opaść i wykładamy je na blat. ciasto dzielimy na mniejsze porcje ok 100-120g i formujemy kulki.
  7. Kulki układamy na blaszce w sporych odstępach ( mogą zwiększyć się dwukrotnie). I ponownie przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 1,5h. Można dodatkowo natłuścić folię, aby bułki do niej nie przywierały.
  8. Po 90 minutach bułki wyrosły, możemy posmarować je rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypać startym serem i boczkiem.
  9. Bułki wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 min w temperaturze 185 stopni.
    01

 

Kanapka Drwala

  1. Plastry boczku podsmażamy do momentu, kiedy będą chrupkie. Na tłuszczu, który wytopił się z boczku smażymy nasze kotlety (150-200g).
  2. Rozpakowujemy plasterki sera topionego (5 szt.) i układamy je na sobie. Ewentualnie można wyciąć rogi aby ser był bardziej okrągły.
  3. Ser obtaczamy dokładnie w mące, następnie w jajku i rozdrobionej w blenderze panierce panko. Ponownie w jajku i znowu w panko.
  4. Ser smażymy na głębokim oleju rozgrzanym do 170 stopni. Dosłownie parę min z każdej strony, aż nabierze złocistego koloru.
  5. W międzyczasie rozkrajamy bułkę na pół i grillujemy ją na patelni, na której smażyliśmy mięso.
  6. Zgrilowaną bułkę smarujemy sosem, układamy na niej plastry boczku, następnie ser, kotleciora, sałatę lodową, porządną porcję sosu i posypujemy prażoną cebulką i gotowe

Potrzebny sprzęt i akcesoria:

Pellentesque blandit, eros quis consectetur dignissim

vehicula ex

consectetur adipiscing elit. Morbi at nisi venenatis, tempus mauris ut

Lorem ipsum dolor sit amet

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium

Makroskładniki:

Przybliżona wartość kcal na 100g wyrobu przed obróbką termiczną* to xxx kcal W tym:
xxx g białka
xxx g tłuszczów
xxx g węglowodanów
Wartości mogą się nieco różnić w zależności od rodzajów użytego mięsa oraz jego pochodzenia.

*Po obróbce termicznej/dojrzewaniu waga wyrobu może się zmniejszyć o 20-40%.

Czyli 100g gotowej wędliny/potrawy, która straciła ok. 30% masy podczas obróbki będzie miało więcej kalorii - około XXX (tutaj podaj obliczoną kaloryczność wędliny, która straciła 30% masy)

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium
Bartek
Jeżeli masz problem z przepisem lub pytania dotyczące obróbki mięsa to na pewno Ci pomogę!
Czat z pomocą dostępny jest tylko dla członków Akademii Mięsa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram