Grillowane
Czas przygotowania: 3 godziny

Burger z dżemem bekonowym i ziemniaczana bułka

Czas grillowania: około 10 minut
Metoda: grillowanie na płycie
Temperatura: 250 °C

Skladniki dla 10 porcji porcji porcji:

    Puree ziemniaczane

  • 150g

    ziemniaków

  • 30g

    mleka

  • 15g

    masła

  • Bułka ziemniaczana

  • 150g

    Puree ziemniaczanego

  • 250ml

    mleka

  • 9g

    suchych drożdży

  • 550g

    mąki pszennej typ 650

  • 5g

    soli

  • 5g

    cukru

  • 50g

    masła

  • rozbełtane jajko z mlekiem

  • Dżem Bekonowy

  • 300g

    boczek

  • 200g

    cebula

  • 50g

    brązowy cukier

  • Pozostałe składniki burgera

  • 1600g

    mielone mięso wołowe (20-30% tłuszczu)

  • 10szt.

    plaster sera cheddar

  • 20szt.

    plaster pancetty

  • 100g

    sos BBQ

  • 2szt.

    plaster kiszonego ogórka

Przepis tekstowy:

Tłuczone ziemniaki

  1. Obieramy 150 g ziemniaków, gotujemy do miękkości.
  2. Dobrze ugniatamy je razem z odrobiną mleka oraz masła. Musimy otrzymać delikatną postać purée.


Ciasto na bułki

  1. Do pojemnika wlewamy 250 ml ciepłego mleka (35 °C) dodajemy 9 g drożdży i 5 g cukru. Odstawiamy na 5-10 minut aż drożdże zaczną pracować.
  2. Do miski miksera dodajemy 150 g tłuczonych ziemniaków, 550 g mąki typ 650, 5 g soli, mleko z drożdżami i miksujemy na średnich obrotach.
  3. Kiedy ciasto zacznie się wyrabiać, dodajemy 50 g miękkiego masła.
  4. Ciasto wyrabiamy na wolnych obrotach, aż przestanie przywierać do miski i będzie miało mniej więcej  stałą plastyczną formę.
  5. Turlamy kulkę i wrzucamy do natłuszczonej miski. Zakrywamy folią i odstawiamy na 60 min do wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie ciasto ładnie wyrosło, pozwalamy mu opaść i wyciągamy na blat. Dzielimy na porcje ok. 100 gramowe i turlamy z nich idealne kulki. I odstawiamy na kolejne 60 min do wyrośnięcia
  7. Bułki są gotowe do pieczenia, jeszcze tylko smarujemy je rozbełtanym jajkiem z mlekiem i pieczemy w piekarniku przez 20 min. w temperaturze 190 °C.

 

Dżem bekonowy

  1. Plastry boczku kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na zimną, nierozgrzaną patelnię i smażę na małym lub średnim ogniu. Boczek smażymy do momentu, aż nabierze ładnego koloru i chrupkości. 
  2. Na pozostały tłuszcz wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Podsmażamy na małym ogniu, do momentu aż się zeszkli i zacznie się karmelizować.
  3. Do cebuli dodajemy wysmażony boczek, porządną porcję brązowego cukru, odrobinę pieprzu cayenne i całość dusimy jeszcze kilka minut.

 

Przygotowanie burgera

  1. Płytę grillową lub patelnię rozgrzewamy do 250 °C i układamy na niej zamrożone gotowe burgery. Grillujemy ok. 10-12 minut obracając co 3-4 minuty.
  2. Na wysmażoną stronę mięsa układamy plasterki sera cheddar. Dodatkowo grillujemy plastry pancetty.
  3. Bułkę rozkrajamy i również grillujemy.
  4. Zgrillowaną pancettę kładziemy na gotowe burgery z roztopionym serem cheddar.
  5. Na spód połówki smarujemy sos, kładziemy wysmażonego kotleta z serem i pancettą, do tego duża porcja dżemu bekonowego, dwa plasterki kiszonego ogórka i zamykamy drugą połówką bułki.

 

Poznaj inne smaczne przepisy i zostań mistrzem grillowania z moim kursem - sprawdź go tutaj.

Potrzebny sprzęt i akcesoria:

Pellentesque blandit, eros quis consectetur dignissim

vehicula ex

consectetur adipiscing elit. Morbi at nisi venenatis, tempus mauris ut

Lorem ipsum dolor sit amet

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium

Makroskładniki:

Przybliżona wartość kcal na 100g wyrobu przed obróbką termiczną* to xxx kcal W tym:
xxx g białka
xxx g tłuszczów
xxx g węglowodanów
Wartości mogą się nieco różnić w zależności od rodzajów użytego mięsa oraz jego pochodzenia.

*Po obróbce termicznej/dojrzewaniu waga wyrobu może się zmniejszyć o 20-40%.

Czyli 100g gotowej wędliny/potrawy, która straciła ok. 30% masy podczas obróbki będzie miało więcej kalorii - około XXX (tutaj podaj obliczoną kaloryczność wędliny, która straciła 30% masy)

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium
Bartek
Jeżeli masz problem z przepisem lub pytania dotyczące obróbki mięsa to na pewno Ci pomogę!
Czat z pomocą dostępny jest tylko dla członków Akademii Mięsa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram