fbpx

BLACK MONTH - KURSY NAWET 75% TANIEJ

Smażone
Czas przygotowania: 3 godziny

Domowy Big Mac

Czas smażenia: 5-10 minut (w zależności od wysmażenia)
Temperatura: - °C

Skladniki dla 6 porcji porcji porcji:

    Bułka - starter

  • 20g

    mąki tortowej (typ 450)

  • 30g

    wody

  • 60g

    mleka

  • Bułka - ciasto

  • 120g

    mleka

  • 9g

    suchych drożdży

  • 350g

    mąki pszennej (typ 650)

  • 5g

    soli

  • 5g

    cukru

  • 1

    całe jajko

  • 1szt.

    żółtko

  • 35g

    masła

  • Sos Big Mac

  • 35g

    majonezu

  • 10g

    ketchupu

  • 10g

    musztardy miodowej

  • 15g

    posiekanych pikli

  • 10g

    posiekanej cebuli

  • 5g

    wody z pikli

  • sól i pieprz

  • Pozostałe składniki na Big Maca

  • 1440g

    mielonego mięsa wołowego

  • 120g

    sałaty lodowej

  • 60g

    piklowanych ogórków

  • 10g

    cebuli

  • 480g

    sera cheddar

Przepis tekstowy:

Bułka

  1. Wszystkie składniki na starter wrzucamy do garnka i gotujemy na bardzo małym ogniu do uzyskania pasty. Cały czas mieszając.
  2. W międzyczasie podgrzewamy 120g mleka do 35 stopni i m ieszamy z drożdżami i odrobiną cukru. Odstawiamy na 10 minut, aby zaczęły już pracować.
  3. Do miski miksera wsypujemy wszystkie suche składniki ciasta i powoli mieszamy z mlekiem i drożdżami. Kiedy ciasto zacznie się wyrabiać dodajemy całej jako i żółtko. I po chwili rozmiękczone masło.
  4. Całość miksujemy/wyrabiamy do momentu, kiedy będzie gładkie i nie będzie przywierało.
  5. Wyrobione ciastko przekładamy do natłuszczonej miski i przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60-90 min do wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie pozwalamy ciastu opaść i wykładamy je na blat. ciasto dzielimy na mniejsze porcje ok 100-120g i formujemy kulki.
  7. Kulki układmy na blaszce w sporych odstępach ( mogą zwiększyć się dwukrotnie). I ponownie przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30-60 min. Można dodatkowo natłuścić folię, aby bułki do niej nie przywierały.
  8. Po 60 minutach bułki wyrosły, możemy posmarować je rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypać startym serem i boczkiem.
  9. Bułki wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 min w temperaturze 185 stopni.

Big Mac

  1. Bułkę rozkrajamy i grilujemy.
  2. Na spód połówki smarujemy sos, kładziemy poszatkowaną sałatę lodową i ser cheddar. Na ser układamy kotlet i na wierzch wcześniej moczoną cebulę.
  3. Na górę kładziemy środkową częśc Big Maca. Na nią poszatkowaną sałatę, kilka plastrów ogórka, cebulę, kotlet i znowu plaster sera cheddar.
  4. Góra połówkę również smarujemy sosem i zamykamy burgera

Potrzebny sprzęt i akcesoria:

Pellentesque blandit, eros quis consectetur dignissim

vehicula ex

consectetur adipiscing elit. Morbi at nisi venenatis, tempus mauris ut

Lorem ipsum dolor sit amet

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium

Makroskładniki:

Przybliżona wartość kcal na 100g wyrobu przed obróbką termiczną* to xxx kcal W tym:
xxx g białka
xxx g tłuszczów
xxx g węglowodanów
Wartości mogą się nieco różnić w zależności od rodzajów użytego mięsa oraz jego pochodzenia.

*Po obróbce termicznej/dojrzewaniu waga wyrobu może się zmniejszyć o 20-40%.

Czyli 100g gotowej wędliny/potrawy, która straciła ok. 30% masy podczas obróbki będzie miało więcej kalorii - około XXX (tutaj podaj obliczoną kaloryczność wędliny, która straciła 30% masy)

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium
Bartek
Jeżeli masz problem z przepisem lub pytania dotyczące obróbki mięsa to na pewno Ci pomogę!
Czat z pomocą dostępny jest tylko dla członków Akademii Mięsa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram