fbpx
Pieczone
Czas przygotowania: 6-8 dni

Wędlina z polędwiczek wieprzowych - z piekarnika

Czas pieczenia: do momentu uzyskania 62-64°C stopni wewnątrz (ok. 2,5 - 3 h)
Temperatura pieczenia: 90 °C
Ustawienie piekarnika: grzanie góra + dół

Składniki dla g wyrobu przed obróbką termiczną:g wyrobu przed obróbką termiczną:g wyrobu przed obróbką termiczną:

Po obróbce waga może się zmniejszyć o 20-30%
  • 1000g

    polędwiczki wieprzowe

  • 16g

    peklosól

  • Wersja ziołowa

  • 2gg

    majeranku

  • 2g

    czosnku niedźwiedziego

  • 2g

    pieprzu grubo mielonego

  • 2g

    czosnku granulowanego

  • 1g

    lubczyku

  • A'la wędzone

  • 50ml

    dym w płynie

Wszystkie przyprawy oraz akcesoria wędliniarskie kupisz TUTAJ. Użyj kodu "COZMIESA", aby otrzymać zniżkę 10% na całe zamówienie.

Przepis tekstowy:

PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso dokładnie oczyszczamy z większych błonek.
  2. Oczyszczone polędwiczki peklujemy na sucho - używamy 16g peklosoli na 1kg mięsa. Mięso dokładnie nacieramy peklosolą i pakujemy do worków próżniowych lub do zip bagów i odstawiamy do lodówki na 5-7 dni. 

PRZYPRAWIANIE

  1. Po kilku dniach wyciągamy mięso z woreczków i delikatnie oczyszczamy za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Jedną polędwiczkę obtaczamy ulubionymi przyprawami.
  3. Przez polędwiczki przewlekamy sznurki, żeby móc je zawiesić w piekarniku. 

 

PIECZENIE I SUSZENIE

  1. Polędwiczki odwieszamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 90 stopni. Do momentu uzyskania 62-64°C stopni wewnątrz.
  2. Jeżeli używaliśmy płynnego dymu to podczas pieczenia co jakiś czas polędwiczkę smarujemy płynnym dymem wędzarniczym za pomocą np. silikonowego pędzelka.
  3. Kiedy mięsiwo osiągnie odpowiednią temperaturę, wyciągamy je z piekarnika, wychładzamy je i odkładamy do lodówki na ok. 12 godzin. 

 

Jeśli spodobał Ci się ten przepis koniecznie sprawdź mój E-Book "50 przepisów na wędliny, które zrobisz bez profesjonalnego sprzętu" (link)

Potrzebny sprzęt i akcesoria:

Pellentesque blandit, eros quis consectetur dignissim

vehicula ex

consectetur adipiscing elit. Morbi at nisi venenatis, tempus mauris ut

Lorem ipsum dolor sit amet

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium

Makroskładniki:

Przybliżona wartość kcal na 100g wyrobu przed obróbką termiczną* to xxx kcal W tym:
xxx g białka
xxx g tłuszczów
xxx g węglowodanów
Wartości mogą się nieco różnić w zależności od rodzajów użytego mięsa oraz jego pochodzenia.

*Po obróbce termicznej/dojrzewaniu waga wyrobu może się zmniejszyć o 20-40%.

Czyli 100g gotowej wędliny/potrawy, która straciła ok. 30% masy podczas obróbki będzie miało więcej kalorii - około XXX (tutaj podaj obliczoną kaloryczność wędliny, która straciła 30% masy)

Treść dostępna tylko dla użytkowników premium
Bartek
Jeżeli masz problem z przepisem lub pytania dotyczące obróbki mięsa to na pewno Ci pomogę!
Czat z pomocą dostępny jest tylko dla członków Akademii Mięsa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram