fbpx
16 sierpnia 2023

Dlaczego warto robić własne wędliny domowe?

W obecnych czasach, wędliny różnego rodzaju są na wyciągniecie ręki. Wystarczy pójść do pierwszego lepszego sklepu czy marketu, a będziemy mieli do wyboru dziesiątki różnych wędlin. Jednak coraz trudniej o dobre wyroby, dlatego alternatywą jest robienie własny wędlin domowych, a ja powiem wam dlaczego warto.

Zdrowie przede wszystkim

Wędliny domowe, które sami zrobimy będą zdrowsze od większości dostępnych wędlin na rynku. Spora część wędlin dostępnych w marketach jest z różnymi dodatkami "ulepszaczy", dzięki, którym wędlina ma podkręcony smak, wygląda ładnie i może leżeć miesiącami. I nie wszystkie z tych dodatków wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Robiąc własne wędliny domowe możemy zapanować nad tym co znajduje się w naszych wyrobach. Znając cały proces i technologię wyrobu wędlin możemy je robić nawet bez konserwantów.

Wędliny domowe, czyli tak jak lubisz

Kiedy nauczymy się robić własne wędliny oraz tego jak wyglądają wszystkie etapy robienia wędlin możemy testować i wymyślać różne przepisy. Robiąc wędliny we własnej kuchni to my decydujemy jakich przypraw użyjemy i w jakiej ilość, dzięki temu wędliny są takie, jakie uwielbiamy.

Jeżeli chcesz nauczyć się robić własne wędliny domowe, zobacz mój darmowy kurs. Dzięki niemu nauczysz się robić kilka podstawowych wędlin, do których wykonania nie potrzeba żadnego sprzęt. Kliknij tutaj -> ZOBACZ KURS

Wędliny domowe a lepsza jakość

Pewnie nie raz jedliście swojskie wędliny i były o niebo lepsze od tych z marketów. Nie ma co się oszukiwać znaczna część wędlin jest po prostu słabej jakości. Z tego względu, że im większa produkcja, tym bardziej wyroby tracą na jakości. Dlatego w każdej dziedzinie produkty i wyroby rzemieślnicze są lepsze jakościowo, tak samo jest w przypadku wędlin domowych. Jeżeli do wyrobu użyjemy dobrego mięsa prosto od rolnika do tego dobre jakościowo przypraw i włożymy trochę pracy w wykonanie wędliny w efekcie otrzymamy lepszą wędlinę niż niejedna z marketu.

Niekończące się możliwości

No i kolejna kwestia to nic nas nie ogranicza. Kiedy nauczymy się podstaw wyrobu wędlin, możemy odwzorowywać praktycznie każdy przepis, nawet ten z drugiego końca świata. Dzięki wiedzy i poświęconej pracy możemy mieć praktycznie dowolną wędlinę we własnej kuchni.

Bartek
Jeżeli masz problem z przepisem lub pytania dotyczące obróbki mięsa to na pewno Ci pomogę!
Czat z pomocą dostępny jest tylko dla członków Akademii Mięsa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram