fbpx

Dla kogo jest ten kurs?

Kurs stworzyłem z myślą o osobach, które chciałyby się nauczyć robić własne domowe konserwy, pasztety i różnego rodzaju mięsiwo w słoiku. Jeżeli nie posiadasz wiedzy o wędliniarstwie, a zależy Ci, aby Twoje wyroby były smaczne, zdrowe i przede wszystkim bezpieczne dla Ciebie i twojej rodziny to ten kurs jest dla Ciebie idealnym rozwiązaniem.

Kim jest prowadzący?

Nazywam się Bartek,

jestem pasjonatem gotowania i food science, w szczególności fascynuje mnie wszystko, co związane z mięsem. Od kilku lat zgłębiam tajniki perfekcyjnej obróbki mięsa, domowego wędliniarstwa i procesów zachodzących w tym czasie. Buduję i edukuję społeczność mięsożerców w Polsce poprzez kanały w social mediach oraz Akademię Mięsa. 

Zawartość kursu

Wprowadzenie

1. Wprowadzenie
2. Czego się nauczysz?
3. Jak poruszać się po platformie

Podstawowa wiedza o mięsie

1. Gatunki mięsa
2. Klasyfikacja mięsa
3. Higiena i bezpieczeństwo

Potrzebne wyposażenie

1. Rodzaje słoików do pasteryzacji
2. Przydatne narzędzia i sprzęt

Obróbka i konserwacja mięsa

1. Pasteryzacja
2. Tyndalizacja
3. Sterylizacja
4. Obróbka przed konserwacją
5. Używać konserwantów, czy nie?
6. Czas i warunki przechowywania
7. Najczęstsze problemy i jak im zapobiegać

Dodatki do wyrobów konserwowych

1. Co zrobić, aby powstała pyszna galaretka?
2. Przyprawy i inne dodatki

Część praktyczna (przepisy)

  1. Jak zrobić mięsiwo w słoiku
  2. Konserwy mielone w słoikach
  3. Jak robić pasztety w słoikach
  4. Pasteryzacja inny potraw
  5. Jak przechowywać buliony i zupy

Przykładowa lekcja (z innego kursu)

 

Platforma od środka

Co zyskujesz kupując kurs?

 

DOŻYWOTNI DOSTĘP DO KURSU

Wykupując dostęp do kursu otrzymujesz dożywotni dostęp do niego. Możesz w każdej chwili wracać do lekcji, aby przypomnieć sobie dane zagadnienia. Kurs jest ciągle aktualizowany i każde wprowadzone zmiany i usprawnienia również są dostępne dla Ciebie

DOSTĘP DO SPECJALNEJ GRUPY 

Kursanci mają dostęp do specjalnej grupy na facebooku. Jest to zamknięta grupa wyłącznie dla kursantów, na której udzielam odpowiedzi na każde pytania i pomagam rozwiązać problemy.

DOSTĘP Z KOMPUTERA ORAZ URZĄDZEŃ MOBILNYCH

Z kursów możesz korzystać w dowolnym miejscu z dostępem do internetu. Lekcje wideo możesz oglądać zarówno na komputerze jak i na smartfonie czy na tablecie, dzięki czemu możesz jednocześnie wykonywać czynności, które są przedstawione w lekcjach.

 

Dodatkowo otrzymasz mojego E-booka GRATIS.

50 przepisów na pasztety, konserwy i mięsiwo w słoiku

Otrzymasz 30 dniowe członkostwo w Akademii Mięsa

Przy zakupie kursu otrzymasz 30 dniowy dostęp do Akademii Mięsa, w tym wszystkich przepisów PREMIUM i dodatkowych funkcji platformy.

Opinie kursantów

Mateusz

Andrzej

 

Julita

Dla kogo jest ten kurs?

  • Dla każdego, kto chce robić własne wędliny, ale nie wie, od czego zacząć.
  • Dla tych, którzy mają dosyć słabych jakościowo produktów sklepowych.
  • Dla osób, które dbają o zdrowie i chcą wiedzieć co znajduje się w spożywanej wędlinie.
  • Dla wszystkich, którzy chcą się nauczyć prawidłowo wykonywać swoje wyroby, tak aby były smaczne i przede wszystkim zdrowe.

Dlaczego warto zacząć robić wędliny samemu?

  • Dla zdrowia, aby mieć pełną kontrolę nad tym co jemy my i nasza rodzina.
  • Dzięki wiedzy zawartej w  kursie możesz tworzyć własne przepisy oraz eksperymentować z wędlinami. Wędliny to nie tylko Polędwica Sopocka i tłusta kiełbasa Śląska
  • Zaskocz rodzinę i znajomych swoimi smacznymi wędlinami. Na kolejnego grilla przygotuj własne kiełbasy.
  • Niestety coraz trudniej znaleźć dobre wędliny w marketach, dzięki wiedzy z kursu będziesz w stanie zrobić je we własnej kuchni. Nawet jeśli mieszkasz w mieszkaniu!

Czego się nauczysz z kursu?

  • Poznasz podstawowe informacje o mięsie, jego rodzajach i przeznaczeniu.
  • Dowiesz się, kiedy można robić wędliny bez konserwantów, a kiedy jednak ich użyć.
  • Zobaczysz jaki sprzęt będzie Ci potrzebny do wykonania pierwszych wyrobów.
  • Dowiesz się jak wędzić, aby wędliny były zdrowe i nie zaszkodziły Tobie i Twojej rodzinie.
  • Dowiesz się jak robić wędliny w mieszkaniu – kiedy nie masz dostępu do wędzarni.
  • Opanujesz wiedzę, która pozwoli Ci robić dowolne kiełbasy, szynki, pasztety, wędzonki i inne wędliny.

Kim jest prowadzący?

Nazywam się Bartek,

jestem pasjonatem gotowania i food science, w szczególności fascynuje mnie wszystko, co związane z mięsem. Od kilku lat zgłębiam tajniki perfekcyjnej obróbki mięsa, domowego wędliniarstwa i procesów zachodzących w tym czasie.Buduję i edukuję społeczność mięsożerców w Polsce poprzez kanały w social mediach oraz Akademię Mięsa. 

Łącznie moje materiały ogląda od 4 do 6 mln osób miesięcznie.

Kurs online czy stacjonarny kurs wędliniarstwa?

Zobacz jak wygląda platforma od środka

Zobacz darmową lekcję

Co zyskujesz kupując kurs?

DOŻYWOTNI DOSTĘP DO KURSU

Wykupując dostęp do kursu otrzymujesz dożywotni dostęp do niego. Możesz w każdej chwili wracać do lekcji, aby przypomnieć sobie dane zagadnienia. Kurs jest ciągle aktualizowany i każde wprowadzone zmiany i usprawnienia również są dostępne dla Ciebie

DOSTĘP DO SPECJALNEJ GRUPY

Kursanci mają dostęp do specjalnej grupy na facebooku. Jest to zamknięta grupa wyłącznie dla kursantów, na której udzielam odpowiedzi na każde pytania i pomagam rozwiązać problemy.

DOSTĘP Z KOMPUTERA ORAZ URZĄDZEŃ MOBILNYCH

Z kursów możesz korzystać w dowolnym miejscu z dostępem do internetu. Lekcje wideo możesz oglądać zarówno na komputerze jak i na smartfonie czy na tablecie, dzięki czemu możesz jednocześnie wykonywać czynności, które są przedstawione w lekcjach.

KALKULATOR Z PRZEPISAMI

Otrzymujesz dostęp do mojego prywatnego kalkulatora z przepisami, który na bieżąco aktualizuję o dodatkowe przepisy. Kalkulator ułatwia obliczanie odpowiedniej ilości składników do wykonania wędlin i zawiera dodatkowe wskazówki dotyczące wykonania.

Ponadto do kursu dodałem 2 BONUSOWE lekcje

Ile muszę wydać pieniędzy, żeby zacząć?

Jeżeli myślisz, że do wyrobu wędlin potrzeba sprzętu za tysiące złotych to wyprowadzę Cię z błędu. Do wykonania najprostszych wędlin wystarczy Ci kawałek sznurka oraz garnek lub piekarnik w zależności czy będzie to wędlina parzona czy pieczona ( obie metody pokazuję w kursie). Czyli możesz zacząć nie wydając w ogóle pieniędzy na sprzęt!

Opinie kursantów

Mateusz
Justyna

Leszek

Peklowanie i solenie to jedne z ważniejszych etapów robienia wędlin. To między innymi dzięki peklowaniu lub soleniu możemy odpowiednio zabezpieczyć wędliny bakteriologicznie oraz nadać im smaku. W tym kursie szczegółowo omawiam proces peklowania mięsa oraz wyjaśniam czym się różni od zwykłego solenia. Kurs "Podstawy peklowania i solenia mięsa" to wybrany moduł z kursu "Podstawy wyroby wędlin".

Kim jest prowadzący?

Cześć, nazywam się Bartek i jestem wielbicielem potraw i wyrobów z mięsa. Szczególnie różnego rodzaju wędlin. Od 5 lat pasjonuje mnie wędliniarstwo i cały czas zgłębiam jego tajniki poprzez różne kursy i branżowe książki. Pamiętam swoje początki, gdzie największym problemem było znalezienie rzetelnych informacji o wyrobie różnego rodzaju wędlin. W szczególności jak robić takie wyroby, aby były zdrowe i rzeczywiście lepsze od tych sklepowych. Niestety w internecie jest mnóstwo niepełnych informacji lub wprowadzających w błąd. Często musiałem szukać informacji w zagranicznych książkach i forach. Dlatego postanowiłem stworzyć markę Co z mięsa i dzielić się z wami swoją wiedzą w postaci artykułów, przepisów, które zajdziecie u mnie na stronie oraz Youtube, a także tego kursu.

Dlaczego warto zacząć z kursem?

LEKCJE W FORMIE NAGRAŃ WIDEO

W kursie wszystko to pokazuje na nagraniach wideo, do których możesz wrócić w każdej chwili.

SPRAWDZONA I UPORZĄDKOWANA WIEDZA

Wszystkie lekcje są uporządkowane w bardzo przejrzysty sposób. Dzięki czemu z łatwością możesz poruszać się po platformie z kursem i wrócić do wybranego zagadnienia w dowolnej chwili.

SPRAWDZONE I RZETELNE INFORMACJA

W internecie jest mnóstwo niesprawdzonych informacji o wyrobie wędlin. Robiąc wędliny według niektórych z tych informacji można sobie zaszkodzić.

MOŻESZ LICZYĆ NA MOJĄ POMOC

Dodatkowo każdy z kursantów może liczyć na moją pomoc na zamkniętej grupie na Facebooku, która przeznaczona jest wyłącznie dla kursantów. Na grupie odpowiadam na wszelkie pytania i staramy się wspólnie z naszą społecznością rozwiązywać problemy.

Zawartość kursu

Kurs składa się z 2 modułów, 9 lekcji o łącznej długość ponad 50 minut. 

Wprowadzenie

1. Wprowadzenie

2. Jak studiować ten kurs?

3. Czego nauczysz się z tego kursu?

Wszystko o peklowaniu i soleniu

1. Co to jest peklowanie?

2. Azotany i azotyny (czym peklujemy?)

3. Kiedy peklosól, kiedy saletra, a kiedy sama sól?

4. Metody peklowania

5. Temperatura i czas peklowania

6. Najczęstsze problemy podczas peklowania

Co zyskujesz kupując kurs?

DOŻYWOTNI DOSTĘP DO KURSU

Wykupując dostęp do kursu otrzymujesz dożywotni dostęp do niego. Możesz w każdej chwili wracać do lekcji, aby przypomnieć sobie dane zagadnienia. Kurs jest ciągle aktualizowany i każde wprowadzone zmiany i usprawnienia również są dostępne dla Ciebie

DOSTĘP DO SPECJALNEJ GRUPY 

Kursanci mają dostęp do specjalnej grupy na facebooku. Jest to zamknięta grupa wyłącznie dla kursantów, na której udzielam odpowiedzi na każde pytania i pomagam rozwiązać problemy.

DOSTĘP Z KOMPUTERA ORAZ URZĄDZEŃ MOBILNYCH

Z kursów możesz korzystać w dowolnym miejscu z dostępem do internetu. Lekcje wideo możesz oglądać zarówno na komputerze jak i na smartfonie czy na tablecie, dzięki czemu możesz jednocześnie wykonywać czynności, które są przedstawione w lekcjach.

Otrzymasz 30 dniowe członkostwo w Akademii Mięsa

Przy zakupie kursu otrzymasz 30 dniowy dostęp do Akademii Mięsa, w tym wszystkich przepisów PREMIUM i dodatkowych funkcji platformy.

W tym kursie nauczysz się podstaw dotyczących procesu wędzenia. Dodatkowo w kursie znajdują się praktyczne lekcje wideo, w których krok po kroku pokazuję jak wykonać przykładowe wędzonki. Kurs Podstawy Wędzenia to wybrane fragmenty z kursu "Podstawy wyroby wędlin domowych"

Kim jest prowadzący?

Cześć, nazywam się Bartek i jestem wielbicielem potraw i wyrobów z mięsa. Szczególnie różnego rodzaju wędlin. Od 5 lat pasjonuje mnie wędliniarstwo i cały czas zgłębiam jego tajniki poprzez różne kursy i branżowe książki. Pamiętam swoje początki, gdzie największym problemem było znalezienie rzetelnych informacji o wyrobie różnego rodzaju wędlin. W szczególności jak robić takie wyroby, aby były zdrowe i rzeczywiście lepsze od tych sklepowych. Niestety w internecie jest mnóstwo niepełnych informacji lub wprowadzających w błąd. Często musiałem szukać informacji w zagranicznych książkach i forach. Dlatego postanowiłem stworzyć markę Co z mięsa i dzielić się z wami swoją wiedzą w postaci artykułów, przepisów, które zajdziecie u mnie na stronie oraz Youtube, a także tego kursu.

Dlaczego warto zacząć z kursem?

LEKCJE W FORMIE NAGRAŃ WIDEO

W kursie wszystko to pokazuje na nagraniach wideo, do których możesz wrócić w każdej chwili.

SPRAWDZONA I UPORZĄDKOWANA WIEDZA

Wszystkie lekcje są uporządkowane w bardzo przejrzysty sposób. Dzięki czemu z łatwością możesz poruszać się po platformie z kursem i wrócić do wybranego zagadnienia w dowolnej chwili.

SPRAWDZONE I RZETELNE INFORMACJA

W internecie jest mnóstwo niesprawdzonych informacji o wyrobie wędlin. Robiąc wędliny według niektórych z tych informacji można sobie zaszkodzić.

MOŻESZ LICZYĆ NA MOJĄ POMOC

Dodatkowo każdy z kursantów może liczyć na moją pomoc na zamkniętej grupie na Facebooku, która przeznaczona jest wyłącznie dla kursantów. Na grupie odpowiadam na wszelkie pytania i staramy się wspólnie z naszą społecznością rozwiązywać problemy.

Zawartość kursu

Kurs składa się z 3 modułów, 15 lekcji o łącznej długości 90 minut.   

Wprowadzenie

1. Wprowadzenie 2. Jak studiować ten kurs? 3. Czego nauczysz się z tego kursu?

Podstawy wędzenia, czyli jak zacząć?

1. Na czym polega wędzenie? 2. Czym wędzimy? Czyli wszystko na temat dymu. 3. Drewno wędzarnicze 4. Metody wędzenia 5. Czas wędzenia 6. Rodzaje wędzarni, czyli jaką wędzarnię wybrać? 7. Domowe wędzarnie, czyli jak wędzić w mieszaniu 8. Najczęstsze błędy popełniane podczas wędzenia

Przykładowe wędzonki (dokładne omówienie)

1. Polędwica sopocka 2. Boczek wędzony 3. Wędzone polędwiczki wieprzowe 4. Kiełbasa krakowska

Co zyskujesz kupując kurs?

DOŻYWOTNI DOSTĘP DO KURSU

Wykupując dostęp do kursu otrzymujesz dożywotni dostęp do niego. Możesz w każdej chwili wracać do lekcji, aby przypomnieć sobie dane zagadnienia. Kurs jest ciągle aktualizowany i każde wprowadzone zmiany i usprawnienia również są dostępne dla Ciebie

DOSTĘP DO SPECJALNEJ GRUPY 

Kursanci mają dostęp do specjalnej grupy na facebooku. Jest to zamknięta grupa wyłącznie dla kursantów, na której udzielam odpowiedzi na każde pytania i pomagam rozwiązać problemy.

DOSTĘP Z KOMPUTERA ORAZ URZĄDZEŃ MOBILNYCH

Z kursów możesz korzystać w dowolnym miejscu z dostępem do internetu. Lekcje wideo możesz oglądać zarówno na komputerze jak i na smartfonie czy na tablecie, dzięki czemu możesz jednocześnie wykonywać czynności, które są przedstawione w lekcjach.

Otrzymasz 30 dniowe członkostwo w Akademii Mięsa

Przy zakupie kursu otrzymasz 30 dniowy dostęp do Akademii Mięsa, w tym wszystkich przepisów PREMIUM i dodatkowych funkcji platformy.

 

Dla kogo jest ten kurs?

  • Dla każdego, kto chce zacząć robić domowe wędliny, ale nie chce wydawać milionów na sprzęt i akcesoria wędliniarskie. W kursie pokazuje jak robić wędliny z użyciem kuchennych narzędzi.
  • Dla każdego, kto chce robić własne wędliny, ale nie wie, od czego zacząć. Wszystko tłumaczę od totalnych podstaw, jeżeli nie masz doświadczenia w robieniu wędlin nic nie szkodzi, dowiesz się tego z kursu.
  • Dla tych, którzy mają dosyć słabych jakościowo produktów sklepowych. Po kursie bez problemu wykonasz sporo różnych wędlin spotykanych w sklepie, co najważniejsze będą lepsze!
  • Dla osób, które dbają o zdrowie i chcą wiedzieć co znajduje się w spożywanej wędlinie. Robiąc wędliny samemu masz kontrole, jakich składników używasz!
  • Dla wszystkich, którzy chcą się nauczyć prawidłowo wykonywać swoje wyroby, tak aby były smaczne i przede wszystkim zdrowe. Wszystko tłumaczę zgodnie z technologią wyrobu wędlin, więc nie ma obaw, że sobie zaszkodzisz robiąc takie wędliny.

Czego się nauczysz z kursu?

  • Dowiesz się jak robić wędlin z użyciem sprzętu kuchennego, który już posiadasz
  • Poznasz podstawowe informacje o mięsie, jego rodzajach i przeznaczeniu.
  • Dowiesz się, kiedy można robić wędliny bez konserwantów, a kiedy jednak ich użyć.
  • Zobaczysz jaki sprzęt będzie Ci potrzebny do wykonania pierwszych wyrobów.
  • Poznasz alternatywy dla wędzenia – bez konieczności posiadania wędzarni
  • Opanujesz wiedzę, która pozwoli Ci robić  kiełbasy, szynki, pasztety i inne wędliny.

Dlaczego warto zacząć robić wędliny samemu?

  • Dla zdrowia, aby mieć pełną kontrolę nad tym, co jemy my i nasza rodzina.
  • Robiąc wędliny samemu możesz zaoszczędzić znaczną sumę pieniędzy! Niżej prosta kalkulacja 🙂
  • Dzięki wiedzy zawartej w  kursie możesz tworzyć własne przepisy oraz eksperymentować z wędlinami. Wędliny to nie tylko Polędwica Sopocka i tłusta kiełbasa Śląska
  • Zaskocz rodzinę i znajomych swoimi smacznymi wędlinami. Na kolejnego grilla przygotuj własne kiełbasy.
  • Niestety coraz trudniej znaleźć dobre wędliny w marketach, dzięki wiedzy z kursu będziesz w stanie zrobić je we własnej kuchni. Nawet jeśli mieszkasz w mieszkaniu!

Kim jest prowadzący?

Nazywam się Bartek,

jestem pasjonatem gotowania i food science, w szczególności fascynuje mnie wszystko, co związane z mięsem. Od kilku lat zgłębiam tajniki perfekcyjnej obróbki mięsa, domowego wędliniarstwa i procesów zachodzących w tym czasie.

 

Buduję i edukuję społeczność mięsożerców w Polsce poprzez kanały w social mediach oraz Akademię Mięsa. 

Łącznie moje materiały ogląda od 4 do 6 mln osób miesięcznie.

 

Czy musze kupować jakiś sprzęt? Ile muszę wydać na narzędzia?

Wszystkie przepisy zawarte w kursie robię z wykorzystaniem podstawowego sprzętu AGD i narzędzi kuchennych. Jeżeli posiadasz lodówkę, kuchenkę, piekarnik oraz nóż, deskę do krojenia, komplet misek i garnków to masz wszystko, co jest potrzebne! Ewentualnie możesz się zaopatrzyć w termometr do mięsa, który kosztuje około 40 zł.

Do wykonania oczywiście będą potrzebne różnego rodzaju przyprawy, osłonki do kiełbas i nić wędliniarska, które kupisz za kilka złotych. TO WSZYSTKO!

Czy opłaca się robić wędliny samemu? Ile można zaoszczędzić?

 

 

 

Robiąc samemu domowe wędliny możemy często robić je lepsze i smaczniejsze niż te z marketowych półek, ale czy to się opłaca? Pozwól, że zrobię dla Ciebie prostą kalkulację na przykładzie polędwicy sopockiej.

Średni koszt paczkowanej polędwicy sopockiej w plastrach to 7zł za paczkę 100g, czyli 70zł za kg

Robiąc podobną wędlinę „Schab al’a wędzony” z mojego kursu, wydasz:
– 30 zł za kilogram schabu bez kości (dobrej jakości, w markecie pewnie jeszcze taniej, nawet za 20zł)

– 2 zł za porcję dymu w płynie (bez sztucznych dodatków)

– 2 zł za porcję przypraw

– 2 zł za upieczenie wędliny. Przybliżony koszt Zakładając, że pieczemy w 90 stopniach przez około 3 godziny.

Łącznie wychodzi 36zł za kilogram wędliny to praktycznie 2 razy taniej! Oczywiście dojdzie do tego czas pracy jednak robiąc większe ilości ten czas pracy się rozkłada na więcej wędlin.

Spokojnie można założyć, że wędliny zrobione przez nas są 2 razy tańsze, a do tego wykonane z lepszych surowców!

 

 

 

 

Czy dam radę nauczyć się robić wędliny z kursu online?

Oczywiście, że tak! Wszystko tłumaczę od samych podstaw. W kursie omawiam każdą metodę i każdy z etapów robienia domowych wędlin, a następnie pokazuje to na konkretnych przepisach. Wszystko jest w postaci lekcji wideo, do których możesz wracać w dowolnej chwili. Niżej możesz zobaczyć jak wygląda przykładowa lekcja i platforma z kursem. 

Przykładowa lekcja

Platforma od środka

Co otrzymujesz kupując kurs

Dożywotni dostęp do kursu

Wykupując dostęp do kursu otrzymujesz dożywotni dostęp do niego. Możesz w każdej chwili wracać do lekcji, aby przypomnieć sobie dane zagadnienia. Kurs jest ciągle aktualizowany i każde wprowadzone zmiany i usprawnienia również są dostępne dla Ciebie

Dożywotni dostęp do grupy i czatu dla kursantów

Kursanci mają dostęp do specjalnej grupy orz chatu na facebooku. Jest to zamknięta grupa wyłącznie dla kursantów, na której udzielam odpowiedzi na każde pytania i pomagam rozwiązać problemy. Od niedawna facebook wprowadził możliwość dodawania chatu do grup więc możemy rozmawiać w czasie rzeczywistym!

Dostęp z komputera i urządzeń mobilnych

Z kursów możesz korzystać w dowolnym miejscu z dostępem do internetu. Lekcje wideo możesz oglądać zarówno na komputerze, jak i na smartfonie czy na tablecie, dzięki czemu możesz jednocześnie wykonywać czynności, które są przedstawione w lekcjach.

Możesz liczyć na moje wsparcie

Wykupując dostęp do kursu możesz liczyć na moją pomoc. Jeżeli coś będzie sprawiać Ci problem to na pewno Ci pomogę. Dodatkowo masz możliwość wykupienia kursu wraz z konsultacją!

Dodatkowo otrzymasz e-booka "50 przepisów na wędliny, które zrobisz bez profesjonalnego sprzętu"

Otrzymasz 30 dniowe członkostwo w Akademii Mięsa

Przy zakupie kursu otrzymasz 30 dniowy dostęp do Akademii Mięsa, w tym wszystkich przepisów PREMIUM i dodatkowych funkcji platformy.

Bartek
Jeżeli masz problem z przepisem lub pytania dotyczące obróbki mięsa to na pewno Ci pomogę!
Czat z pomocą dostępny jest tylko dla członków Akademii Mięsa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram