Peklowanie i solenie to jedne z ważniejszych etapów robienia wędlin. To między innymi dzięki peklowaniu lub soleniu możemy odpowiednio zabezpieczyć wędliny bakteriologicznie oraz nadać im smaku. W tym kursie szczegółowo omawiam proces peklowania mięsa oraz wyjaśniam czym się różni od zwykłego solenia. Kurs "Podstawy peklowania i solenia mięsa" to wybrany moduł z kursu "Podstawy wyroby wędlin".
Kim jest prowadzący?
Cześć, nazywam się Bartek i jestem wielbicielem potraw i wyrobów z mięsa. Szczególnie różnego rodzaju wędlin. Od 5 lat pasjonuje mnie wędliniarstwo i cały czas zgłębiam jego tajniki poprzez różne kursy i branżowe książki. Pamiętam swoje początki, gdzie największym problemem było znalezienie rzetelnych informacji o wyrobie różnego rodzaju wędlin. W szczególności jak robić takie wyroby, aby były zdrowe i rzeczywiście lepsze od tych sklepowych. Niestety w internecie jest mnóstwo niepełnych informacji lub wprowadzających w błąd. Często musiałem szukać informacji w zagranicznych książkach i forach. Dlatego postanowiłem stworzyć markę Co z mięsa i dzielić się z wami swoją wiedzą w postaci artykułów, przepisów, które zajdziecie u mnie na stronie oraz Youtube, a także tego kursu.
Dlaczego warto zacząć z kursem?
LEKCJE W FORMIE NAGRAŃ WIDEO
W kursie wszystko to pokazuje na nagraniach wideo, do których możesz wrócić w każdej chwili.
SPRAWDZONA I UPORZĄDKOWANA WIEDZA
Wszystkie lekcje są uporządkowane w bardzo przejrzysty sposób. Dzięki czemu z łatwością możesz poruszać się po platformie z kursem i wrócić do wybranego zagadnienia w dowolnej chwili.
SPRAWDZONE I RZETELNE INFORMACJA
W internecie jest mnóstwo niesprawdzonych informacji o wyrobie wędlin. Robiąc wędliny według niektórych z tych informacji można sobie zaszkodzić.
MOŻESZ LICZYĆ NA MOJĄ POMOC
Dodatkowo każdy z kursantów może liczyć na moją pomoc na zamkniętej grupie na Facebooku, która przeznaczona jest wyłącznie dla kursantów. Na grupie odpowiadam na wszelkie pytania i staramy się wspólnie z naszą społecznością rozwiązywać problemy.
Zawartość kursu
Kurs składa się z 2 modułów, 9 lekcji o łącznej długość ponad 50 minut.
Wprowadzenie
1. Wprowadzenie
2. Jak studiować ten kurs?
3. Czego nauczysz się z tego kursu?
Wszystko o peklowaniu i soleniu
1. Co to jest peklowanie?
2. Azotany i azotyny (czym peklujemy?)
3. Kiedy peklosól, kiedy saletra, a kiedy sama sól?
4. Metody peklowania
5. Temperatura i czas peklowania
6. Najczęstsze problemy podczas peklowania
Co zyskujesz kupując kurs?
DOŻYWOTNI DOSTĘP DO KURSU
Wykupując dostęp do kursu otrzymujesz dożywotni dostęp do niego. Możesz w każdej chwili wracać do lekcji, aby przypomnieć sobie dane zagadnienia. Kurs jest ciągle aktualizowany i każde wprowadzone zmiany i usprawnienia również są dostępne dla Ciebie
DOSTĘP DO SPECJALNEJ GRUPY
Kursanci mają dostęp do specjalnej grupy na facebooku. Jest to zamknięta grupa wyłącznie dla kursantów, na której udzielam odpowiedzi na każde pytania i pomagam rozwiązać problemy.
DOSTĘP Z KOMPUTERA ORAZ URZĄDZEŃ MOBILNYCH
Z kursów możesz korzystać w dowolnym miejscu z dostępem do internetu. Lekcje wideo możesz oglądać zarówno na komputerze jak i na smartfonie czy na tablecie, dzięki czemu możesz jednocześnie wykonywać czynności, które są przedstawione w lekcjach.
Otrzymasz 30 dniowe członkostwo w Akademii Mięsa
Przy zakupie kursu otrzymasz 30 dniowy dostęp do Akademii Mięsa, w tym wszystkich przepisów PREMIUM i dodatkowych funkcji platformy.
W tym kursie nauczysz się podstaw dotyczących procesu wędzenia. Dodatkowo w kursie znajdują się praktyczne lekcje wideo, w których krok po kroku pokazuję jak wykonać przykładowe wędzonki. Kurs Podstawy Wędzenia to wybrane fragmenty z kursu "Podstawy wyroby wędlin domowych"
Kim jest prowadzący?
Cześć, nazywam się Bartek i jestem wielbicielem potraw i wyrobów z mięsa. Szczególnie różnego rodzaju wędlin. Od 5 lat pasjonuje mnie wędliniarstwo i cały czas zgłębiam jego tajniki poprzez różne kursy i branżowe książki. Pamiętam swoje początki, gdzie największym problemem było znalezienie rzetelnych informacji o wyrobie różnego rodzaju wędlin. W szczególności jak robić takie wyroby, aby były zdrowe i rzeczywiście lepsze od tych sklepowych. Niestety w internecie jest mnóstwo niepełnych informacji lub wprowadzających w błąd. Często musiałem szukać informacji w zagranicznych książkach i forach. Dlatego postanowiłem stworzyć markę Co z mięsa i dzielić się z wami swoją wiedzą w postaci artykułów, przepisów, które zajdziecie u mnie na stronie oraz Youtube, a także tego kursu.
Dlaczego warto zacząć z kursem?
LEKCJE W FORMIE NAGRAŃ WIDEO
W kursie wszystko to pokazuje na nagraniach wideo, do których możesz wrócić w każdej chwili.
SPRAWDZONA I UPORZĄDKOWANA WIEDZA
Wszystkie lekcje są uporządkowane w bardzo przejrzysty sposób. Dzięki czemu z łatwością możesz poruszać się po platformie z kursem i wrócić do wybranego zagadnienia w dowolnej chwili.
SPRAWDZONE I RZETELNE INFORMACJA
W internecie jest mnóstwo niesprawdzonych informacji o wyrobie wędlin. Robiąc wędliny według niektórych z tych informacji można sobie zaszkodzić.
MOŻESZ LICZYĆ NA MOJĄ POMOC
Dodatkowo każdy z kursantów może liczyć na moją pomoc na zamkniętej grupie na Facebooku, która przeznaczona jest wyłącznie dla kursantów. Na grupie odpowiadam na wszelkie pytania i staramy się wspólnie z naszą społecznością rozwiązywać problemy.
Zawartość kursu
Kurs składa się z 3 modułów, 15 lekcji o łącznej długości 90 minut.
Wprowadzenie
1. Wprowadzenie 2. Jak studiować ten kurs? 3. Czego nauczysz się z tego kursu?
Podstawy wędzenia, czyli jak zacząć?
1. Na czym polega wędzenie? 2. Czym wędzimy? Czyli wszystko na temat dymu. 3. Drewno wędzarnicze 4. Metody wędzenia 5. Czas wędzenia 6. Rodzaje wędzarni, czyli jaką wędzarnię wybrać? 7. Domowe wędzarnie, czyli jak wędzić w mieszaniu 8. Najczęstsze błędy popełniane podczas wędzenia
Przykładowe wędzonki (dokładne omówienie)
1. Polędwica sopocka 2. Boczek wędzony 3. Wędzone polędwiczki wieprzowe 4. Kiełbasa krakowska
Co zyskujesz kupując kurs?
DOŻYWOTNI DOSTĘP DO KURSU
Wykupując dostęp do kursu otrzymujesz dożywotni dostęp do niego. Możesz w każdej chwili wracać do lekcji, aby przypomnieć sobie dane zagadnienia. Kurs jest ciągle aktualizowany i każde wprowadzone zmiany i usprawnienia również są dostępne dla Ciebie
DOSTĘP DO SPECJALNEJ GRUPY
Kursanci mają dostęp do specjalnej grupy na facebooku. Jest to zamknięta grupa wyłącznie dla kursantów, na której udzielam odpowiedzi na każde pytania i pomagam rozwiązać problemy.
DOSTĘP Z KOMPUTERA ORAZ URZĄDZEŃ MOBILNYCH
Z kursów możesz korzystać w dowolnym miejscu z dostępem do internetu. Lekcje wideo możesz oglądać zarówno na komputerze jak i na smartfonie czy na tablecie, dzięki czemu możesz jednocześnie wykonywać czynności, które są przedstawione w lekcjach.
Otrzymasz 30 dniowe członkostwo w Akademii Mięsa
Przy zakupie kursu otrzymasz 30 dniowy dostęp do Akademii Mięsa, w tym wszystkich przepisów PREMIUM i dodatkowych funkcji platformy.